ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Αντεπίθεση των SDF και αιματηρές μάχες στη Ρας Αλ Αΐν - Εντείνονται οι διεθνείς αντιδράσεις

Συρία: Αντεπίθεση των SDF και αιματηρές μάχες στη Ρας Αλ Αΐν - Εντείνονται οι διεθνείς αντιδράσεις
AP Photo/Lefteris Pitarakis

Έβδομη μέρα της τουρκικής εισβολής στη Συρία και τα εδαφικά κέρδη για τον Ερντογάν είναι πολύ μικρά.

Καμία πόλη δεν έχει καταληφθεί πλήρως από τον τουρκικό στρατό και τους Σύρους συμμάχους του, ενώ σκληρές μάχες εξακολουθούν να διεξάγονται στη μεθόριο. Το γεγονός αυτό προκαλέι έκπληξη, δεδομένης της ανισομέρειας δύναμης μεταξύ επιτιθέμενων και αμυνόμενων. Παράλληλα, οι συνεχιζόμενες διεθνείς αντιδράσεις, με αποκορύφωμα τις κυρώσεις που ανακοίνωσε χτες ο Ντόναλντ Τραμπ, δημιουργούν επιπλέον προβλήματα στην τουρκική εισβολή.

Η μάχη του Ρας Αΐν

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η αντεπίθεση των SDF (Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων) στη Ρας Αλ Αΐν έχει στεφθεί με επιτυχία και η μεθοριακή πόλη περιήλθε στον πλήρη έλεγχο τους. Οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι σύμμαχοί του έχουν εκδιωχτεί στις παρυφές της πόλεις. Από την άλλη μεριά, το Associated Press μεταδίδει ότι σύμφωνα με τουρκικές πηγές, η αντεπίθεση των SDF αποκρούεται. Το Κέντρο Πληροφόρησης της Ροτζάβα μεταδίδει ότι η πόλη είναι στον έλεγχο των SDF, αλλά διεξάγονται μάχες στις παρυφές της. Πάντως σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου που ήρθε σε γνώση του CNN Greece η πόλη αυτή τη στιγμή δέχεται συνεχείς βολές του τουρκικού πυροβολικού.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο το τουρκικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει την κατάληψη της Ρας Αλ Αΐν

Ο Άσαντ στο Μανμπίτζ

Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης της Ροτζάβα, αντεπίθεση των SDF εξελίσσεται και στο Ταλ Αμπιάντ. Παρά τα κάποια κέρδη των SDF, η πόλη και τα γύρων χωριά ελέγχονται σε γενικές γραμμές από τις τουρκικές ειδικές δυνάμεις τους τους Σύρους συμμάχους τους.

Οι προσκείμενοι στην Τουρκία αντάρτες εξαπέλυσαν επίθεση στα χωριά δυτικά της πόλης Μανμπίτζ. Ωστόσο, αποκρούστηκαν από τις SDF και τον κυβερνητικό στρατό που έχει μπει στην πόλη, ύστερα από τη συμφωνία Κούρδων-Άσαντ-Ρωσίας. Οι δυνάμεις του Άσαντ έχουν μπει επίσης και σε άλλες πόλεις της Ροτζάβα, στο πλαίσιο της συμφωνίας.

275.000 οι πρόσφυγες

Εντωμεταξύ, συνεχίζεται το δράμα των αμάχων. Σύμφωνα με κουρδικές πηγές οι πρόσφυγες έχουν φτάσει τις 275.000, μεταξύ των οποίων 70.000 παιδιά. Την ίδια στιγμή όλες οι διεθνείς ΜΚΟ αποχωρούν από τη Ροτζάβα. Σε ανακοίνωσή της η Κουρδική Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι μετά τη συμφωνία Κούρδων-Άσαντ-Ρωσίας οι διεθνείς ΜΚΟ απέσυραν το προσωπικό τους από την περιοχή, αφού η κατάσταση έχει καταστεί απρόβλεπτη.

ΟΗΕ: Να ερευνηθούν οι εκτελέσεις

Στο διεθνές επίπεδο οι πιέσεις στον Ερντογάν εντείνονται. Ο ΟΗΕ κάλεσε την Τουρκία να ερευνήσεις τις εν ψυχρώ εκτελέσεις Κούρδων αιχμαλώτων. «Η Τουρκία μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για συνοπτικές εκτελέσεις Κούρδων μαχητών και ενός πολιτικού από μια ένοπλη ομάδα που συνδέεται μ' αυτή, μετά την ανάρτηση το Σαββατοκύριακο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο που φέρεται ότι εικονίζουν τις εκτελέσεις αυτές», ανακοίνωσε το γραφείο ανθρώπινων δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Κυρώσεις

Η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Μέχρι τώρα έχουν λάβει ανάλογες αποφάσεις η Γαλλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Γερμανία και η Τσεχία. Το εμπάργκο πέρα από τη συμβολική σημασία του στο διπλωματικό πεδίο, έχει επιπτώσεις σε ό,τι αφορά τη χρήση προηγμένων όπλων (όπως τα τεθωρακισμένα Leopard) στο πεδίο της μάχης.

Παράλληλα ο πρόεδροςΤραμπ δέχεται κριτική ότι οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας που ανακοίνωσε χτες, δεν είναι αρκετές. «Η ανακοίνωση από τον Ντόναλντ Τραμπ ενός πακέτου κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας δεν αρκεί για να αντιστραφεί αυτή η ανθρωπιστική καταστροφή» δήλωσε η Νάνσυ Πελόζι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο Μάικ Μακόλ, το κορυφαίο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος των Ρεπουμπλικάνων στην επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε επίσης ότι οι κυρώσεις που δεν είναι «επαρκείς» ώστε «να τιμωρηθεί η Τουρκία για τις στυγερές παραβιάσεις» του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ επέβαλε στοχευμένες κυρώσεις σε τρεις υπουργούς της Τουρκία, καθώς και δασμούς 50% στον τουρκικό χάλυβα. Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τον στρατιωτικό διοικητή των SDF Μαζλούμ Αμπντί.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε επίσης την Τουρκία να σταματήσει τη στρατιωτική δράση στη Συρία και να «επανέλθει στον ορθό δρόμο».

Το Κομπάνι

Η πίεση της διεθνούς κοινότητας φαίνεται να επηρεάζει την Άγκυρα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις της. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς είπε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του δεν θα επιτεθούν στην πόλη Κομπάνι της Συρίας, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον Αμερικανό ομόλογο του Ντόναλντ Τραμπ. Αν ισχύει η δέσμευση αυτή, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με προηγούμενη δήλωση του Τούρκου προέδρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ