ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Η Ρωσία αντικαθιστά τις ΗΠΑ – Θα κλείσει τον εναέριο χώρο στα τουρκικά μαχητικά;

Συρία: Η Ρωσία αντικαθιστά τις ΗΠΑ – Θα κλείσει τον εναέριο χώρο στα τουρκικά μαχητικά;
AP

Με γοργούς ρυθμούς τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις παίρνουν θέσεις στη βορειανατολική Συρία, στην περιοχή της Ροτζάβα.

Μετά τη συμφωνία SDF-Άσαντ-Ρώσων, η Δαμασκός ανακτά τον έλεγχο των περιοχών που ελέγχονταν από τη Δημοκρατική Αυτοδιοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, στην οποία κυριαρχούν οι Κούρδοι του YPG. Σκοπός της συμφωνίας είναι η απόκρουση της τουρκικής εισβολής.

Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, η συμμαχία με τον Άσαντ κατέστη μονόδρομος για τις SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις) προκειμένου να αποφευχθεί η εθνοκάθαρση των Κούρδων και των υπόλοιπων κοινοτήτων της βορειονατολικής Συρίας. Ήδη οι δυνάμεις του Άσαντ μαζί με τις SDF ενεπλάκησαν σε μάχες με Σύρους αντάρτες σε χωριά έξω από τη Μανμπίτζ.

Οι Ρώσοι

Οι Ρώσοι αποδεικνύονται εξαιρετικά γρήγοροι στην κάλυψη του κενού που αφήνουν οι Αμερικανοί. Ήδη ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει στρατιωτική βάση στη Μανμπίτζ που εγκατέλειψαν Αμερικανοί στρατιώτες. Το σχετικό βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο δεν είναι ό,τι καλύτερο για το διεθνές γόητρο της Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, στο πεδίο των μαχών τα αποτελέσματα της ρωσικής παρουσίας μπορεί να είναι πιο εντυπωσιακά. Η ρωσική στρατιωτική αστυνομία περιπολεί ήδη στην Μανμπίτζ και τα περίχωρα της. Την ίδια ώρα Σύροι αντάρτες και Τούρκοι κομάντος είναι έξω από την πόλη. Το ερώτημα λοιπόν είναι αν θα υπάρξει εμπλοκή των δύο πλευρών. Οι Ρώσοι το αποκλείουν.

Ο Ρώσος ειδικός απεσταλμένος για τη Συρία Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ διαβεβαίωσε από την πλευρά του πως η Μόσχα δεν θα επιτρέψει συγκρούσεις ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και τον συριακό στρατό. Αυτό όμως σημαίνει πρακτικά ότι οι Τούρκοι δεν θα καταλάβουν το Μανμπίτζ.

Ο εναέριος χώρος

Πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, ανέφεραν ότι η ρωσική αεροπορία έκλεισε τον συριακό εναέριο χώρο για τα τουρκικά μαχητικά.

Το CNN Greece επικοινώνησε με το Κέντρο Πληροφόρησης της Ροτζάβα για να επιβεβαιώσει την πληροφορία.

Σύμφωνα λοιπόν με το Κέντρο, δεν έγιναν τουρκικές αεροπορικές επιδρομές όλη τη μέρα. Η τελευταία αεροπορική επίθεση έγινε χτες το βράδυ στη Σέρε Κανίγιε (Ρας Αλ Αΐν). Ωστόσο, το Κέντρο Πληροφόρησης της Ροτζάβα θεωρεί ότι πρέπει ν να περιμένουμε για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Είναι προφανές ότι η επέμβαση της Ρωσία αλλάζει την τροπή του πολέμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ