ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων: 815 εκατ. άνθρωποι κοιμούνται πεινασμένοι - 1,9 δις είναι υπέρβαροι

Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων: 815 εκατ. άνθρωποι κοιμούνται πεινασμένοι - 1,9 δις είναι υπέρβαροι
Unsplash

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), υπάρχουν περίπου 815 εκατ. άνθρωποι οι οποίοι κοιμούνται πεινασμένοι, ενώ την ίδια στιγμή 1,9 δισ. άτομα είναι υπέρβαρα.

Η παγκόσμια κοινότητα έχει θέσει τον στόχο να μηδενιστεί η πείνα και να βελτιωθεί η διατροφή μέχρι το 2030. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι, σύμφωνα με την ίδια πηγή, το ένα τέταρτο της τροφής που σπαταλιέται ή πετιέται θα ήταν αρκετό να χορτάσει τους πεινασμένους ανθρώπους.

Σημειώνεται ότι μόλις οκτώ από τα σχεδόν 40 είδη κατοικίδιων θηλαστικών και πτηνών, παρέχουν περισσότερο από 95% του κρέατος της ανθρώπινης διατροφής.

Εξάλλου, υπάρχουν περισσότερα από 160.000 είδη ψαριών και θαλασσινών από τα οποία μόλις 1,1% αλιεύεται και το καλλιεργείται. Τα ψάρια παρέχουν τουλάχιστον 20% των ζωικών πρωτεϊνών σε 3,2 δισ. ανθρώπους.

Την ίδια ώρα, 82% των θερμίδων της ανθρώπινης διατροφής προέρχεται από χερσαία φυτά. Παγκοσμίως, υπάρχουν σχεδόν 400.000 είδη φυτών, αλλά εννέα από αυτά τα είδη αντιπροσωπεύουν περισσότερο από 66% όλων των καλλιεργειών. Σχεδόν όλες οι ανθρώπινες ενεργειακές ανάγκες εξαρτώνται από 30 διαφορετικές καλλιέργειες.

21761369

Μάλιστα, 35% της παγκόσμιας γεωργικής παραγωγής περιλαμβάνει είδη τα οποία έστω και εν μέρει επικονιάστηκαν από ζώα.

Για να επαρκούν για όλους, πρέπει λιγότερα τρόφιμα να καταλήγουν στα σκουπίδια, να μην γίνεται σπατάλη νερού και να καταναλώνεται περισσότερη υγιεινή τροφή, με λιγότερο κρέας, τονίζει ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ