ΚΟΣΜΟΣ

Σενάρια «σκληρού» Brexit: Ανησυχία σε Βρυξέλλες και Λονδίνο

Σενάρια «σκληρού» Brexit: Ανησυχία σε Βρυξέλλες και Λονδίνο
PIXABAY

Πιθανές καθυστερήσεις στα φορτία εμπορευμάτων, περισσότερη εγκληματικότητα και λιγότεροι έλεγχοι στους μετανάστες παραδέχεται πως θα υπάρξουν ηΕθνική Υπηρεσία Οικονομικού Ελέγχου σε έκθεσή της για την περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, ενώ επισημαίνει ότι απρόβλεπτοι κίνδυνοι μπορεί να οδηγήσουν σε χάος στα λιμάνια της Βρετανίας.

Μερικοί από τους πιο σημαντικούς κινδύνους στη λειτουργία των συνόρων, αναφέρεται στην έκθεση, είναι η πιθανότητα να επιβληθούν έλεγχοι από τις χώρες της ΕΕ, οι επιχειρήσεις να μην είναι έτοιμες για κάποιες γραφειοκρατικές αλλαγές και οι διευθετήσεις για το σύνορο Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας να είναι προβληματικές.

Οι επιθεωρητές επιβεβαιώνουν προηγούμενες προβλέψεις για αύξηση της εγκληματικής δραστηριότητας, όπως απάτες και λαθρεμπόριο, από ανθρώπους που θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν από αδυναμίες και κενά του νέου καθεστώτος.

Ακόμη διαπιστώνεται ότι, παρά την εκστρατεία ενημέρωσης του επιχειρηματικού και του εμπορικού κόσμου, ένα μεγάλο ποσοστό αυτών δεν θα είναι έτοιμοι για τους νέους τελωνειακούς και ρυθμιστικούς ελέγχους, στην περίπτωση της μη συμφωνίας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, αναφέρεται ότι ένας στους δέκα συναλλασσόμενους (25.000 στους 150.000 - 250.000) που ίσως χρειαστεί να κάνει τελωνειακές διασαφηνίσεις κατά την πρώτη μέρα της εξόδου χωρίς συμφωνία, έχει προχωρήσει σε σχετική εγγραφή για τις μεταβατικές απλουστευμένες διαδικασίες, όπως απαιτείται, ενώ λιγότερο από το 20% των μικρών και μεσαίων βρετανικών επιχειρήσεων έχει προετοιμαστεί για τελωνειακούς ελέγχους από τη Γαλλία.

Σχετικά με τις προσωρινές διευθετήσεις για την διαχείριση των εμπορευμάτων ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία, επισημαίνει ότι δεν είναι βιώσιμες αφού ακόμη δεν είναι γνωστοί οι κανονισμοί που θα εφαρμόσει η ιρλανδική κυβέρνηση.

Τουσκ: Σε περίπου οκτώ ώρες θα ξέρουμε για το Brexit

Η διάχυτη ανησυχία που επικρατεί στην Ε.Ε. αποκρυσταλλώνεται στη δήλωση που έκανε νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης στον τηλεοπτικό σταθμό TVN 24 ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Θεωρητικά, σε επτά με οκτώ ώρες το πολύ, όλα θα είναι πλέον ξεκάθαρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τουσκ.

Η ατζέντα της ημέρας

Στις 19:15 η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου για το θέμα του Brexit.

Παράλληλα, στις 21:30 ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, θα έχει συζητήσεις με επιτροπή μελών του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος για τις εξελιξεις επί των διαπραγματεύσεων.

Τα δυσεπίλυτα προβλήματα

Νωρίτερα, όπως είχε μεταδώσει το BBC, ο Γάλλος επικεφαλής των διαπραγματεύσεων EE – Βρετανίας για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε πως θα ενημερώσει την Ευρώπη των 27 μέσα στην ημέρα για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ ανάλογη ενημέρωση αναμένεται να παράσχει και ο Μπόρις Τζόνσον προς τα μέλη του βρετανικού Υπουργικού Συμβουλίου.

Από την πλευρά του, το κόμμα της Βορείου Ιρλανδίας επανέλαβε, για πολλοστή φορά, πως δεν μπορεί να δεχθεί κανενός είδους «τελωνιακό και συνοριακό έλεγχο» στην Ιρλανδική Θάλασσα, γεγονός που θα οδηγούσε σε μια διαφορετική μεταχείρισή της σε σχέση με την υπόλοιπη Βρετανία αμέσως μετά το Brexit.

Σε ανακοίνωση του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βορείου Ιρλανδίας αναφέρεται σχετικά πως «θα ήταν δίκαιο να πούμε πως τα κενά παραμένουν κι ότι απαιτείται περισσότερη δουλειά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ