ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Μη γίνεσαι ανόητος – Ερντογάν: Πέταξα στα σκουπίδια την επιστολή του

Τραμπ: Μη γίνεσαι ανόητος – Ερντογάν: Πέταξα στα σκουπίδια την επιστολή του
AP Photo/Susan Walsh

Μάλλον πρέπει να ξεχάσουμε όσα ξέραμε για το διπλωματικό πρωτόκολλο.

Οι διεθνείς σχέσεις έχουν μπει σε νέα εποχή και οι διάλογοι των ηγετών κάθε άλλο παρά «διπλωματικοί» είναι πλέον –τουλάχιστον έτσι όπως εννοούσαμε τον όρο παλιότερα. Φαίνεται ότι ο κώδικας των social media «κατακτά» πανηγυρικά και τις διακρατικές σχέσεις.

Η επιστολή Τραμπ

Χτες το βράδυ η παρουσιάστρια του Fox Τρις Ρίγκαν δημοσιοποίησε την επιστολή που απέστειλε ο Ντόναλντ Τραμπ στον Ταγίπ Εντογάν στις 9 Οκτωβρίου, την ημέρα της έναρξης της τουρκικής εισβολής στη Συρία, στην περιοχή της Ροτζάβα. Ο Αμερικανός πρόεδρος απευθύνεται στον Τούρκο ομόλογό του με εκφράσεις που δεν συνάδουν με το διπλωματικό πρωτόκολλο. Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Μην παριστάνεις τον σκληρό!, μη γίνεσαι ανόητος! Ας δουλέψουμε για μια καλή συμφωνία».

Ο κ. Τραμπ γράφει επίσης: «Δεν θες να ευθύνεσαι για τη σφαγή χιλιάδων ανθρώπων, και δεν θέλω να ευθύνομαι για την καταστροφή της τουρκικής οικονομίας—στην οποία θα προχωρήσω. Έχω δουλέψει πολύ σκληρά για να λύσω ορισμένα από τα προβλήματά σου. Η ιστορία θα σε κρίνει ευνοϊκά εάν ενεργήσεις με τρόπο δίκαιο και ανθρώπινο. Θα σε αντιμετωπίζει για πάντα σαν τον διάβολο αν τα πράγματα πάνε άσχημα

Και καταλήγει: «Θα σου τηλεφωνήσω αργότερα».

Να υπογραμμιστεί ότι ο Τραμπ ενημερώνει τον Ερντογάν ότι ο στρατηγός Μαζλούμ Άμπντι, ο επικεφαλής των SDF (Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων) είναι να κάνει παραχωρήσεις που η κουρδική πλευρά δεν είχε κάνει μέχρι τώρα. Επισυνάπτει μάλιστα αντίγραφο επιστολή του κ. Άμπτνι.

Η απάντηση Ερντογάν

Εξίσου ασυνήθιστη ήταν όμως και η απάντηση του Ερντογάν. Κύκλοι της τουρκικής προεδρίας διέρρευσαν στα τουρκικά media ότι: «Η επιστολή που γράφτηκε στις 9 Οκτωβρίου διαβάστηκε από τον Ερντογάν και πετάχτηκε στα σκουπίδια. Η καλύτερη απάντηση μας είναι η επιχείρηση που ξεκίνησε».

Αποτελεί πάγια θέση της Άγκυρας ότι δεν συνομιλεί με τις SDF, της οποίας η βασική συνιστώσα είναι η κουρδική πολιτοφυλακή YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού). Η Τουρκία χαρακτηρίζει τις YPG τρομοκρατική οργάνωση.

Ήττα Τραμπ

Εντωμεταξύ στην Ουάσιγκτον η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα που καταδικάζει την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη βορειοανατολική Συρία. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 354 ψήφους υπέρ έναντι 60 κατά, καθώς δεκάδες Ρεπουμπλικανοί βουλευτές συντάχθηκαν με την πλειοψηφία των Δημοκρατικών .

«Αυτό ήταν μια προδοσία για τους συμμάχων μας. Ήταν ένα δώρο στη Ρωσία, ένα δώρο στο Ιράν, ένα δώρο στο Ισλαμικό Κράτος, ένα δώρο στον Άσαντ», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Έλιοτ Έντζελ, ο οποίος εισήγαγε το ψήφισμα προς ψηφοφορία.

Το ψήφισμα καλεί επίσης τον κ. Ερντογάν να σταματήσει αμέσως την στρατιωτική επίθεση, επιδιώκει τη συνέχιση της αμερικανικής στήριξης των συροκουρδικών κοινοτήτων με ανθρωπιστική βοήθεια και καλεί τις ΗΠΑ να εργαστούν για να διασφαλίσουν ότι οι στρατιωτικές ενέργειες της Τουρκίας θα γίνουν με αυτοσυγκράτηση.

Αμερικανική αποστολή στην Άγκυρα

Σήμερα θα έχουν σημαντικές συνομιλίες στην Άγκυρα με τον Ταγίπ Ερντογάν ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πέινς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Η έκτακτη αμερικανική αποστολή έχει σα στόχο να πιέσει τον κ. Ερντογάν να κηρύξει κατάπαυση του πυρός στη Συρία. Το έδαφος προετοιμάζει στην τουρκική πρωτεύουσα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν. Μέχρι τώρα ο Ταγίπ Ερντογάν αρνείται κατηγορηματικά να σταματήσει την τουρκική εισβολή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ