ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: «Έχουμε συμφωνία» δηλώνουν Γιούνκερ-Τζόνσον

Brexit: «Έχουμε συμφωνία» δηλώνουν Γιούνκερ-Τζόνσον
(AP Photo/Olivier Matthys)

Ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για το Brexit.

«Όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει συμφωνία – έχουμε μια συμφωνία! Είναι μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο και μαρτυρά τη δέσμευσή μας να βρίσκουμε λύσεις. Συνιστώ (η σύνοδος της ΕΕ) να επικυρώσει αυτή τη συμφωνία», δήλωσε ο Γιούνκερ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η Βρετανία και η ΕΕ κατέληξαν σε μια «σπουδαία» συμφωνία για το Brexit και κάλεσε τους βουλευτές να την εγκρίνουν το σαββατοκύριακο.

«Έχουμε μια σπουδαία νέα συμφωνία, που φέρει και πάλι πίσω τον έλεγχο», δήλωσε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είναι βέβαιος ότι η νέα του συμφωνία για το Brexit μπορεί να επικυρωθεί έως την ημερομηνία εξόδου της 31ης Οκτωβρίου και θα προχωρήσει σε ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο το Σάββατο, δήλωσε η εκπρόσωπός του.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει τη συμφωνία σε ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο το Σάββατο και στη συνέχεια θα πρέπει να ψηφίσει νομοθεσία που να επικυρώνει επίσημα τη συμφωνία.

Ερωτηθείσα εάν ο Τζόνσον πιστεύει ότι η απαραίτητη νομοθεσία μπορεί να εγκριθεί εγκαίρως προκειμένου η χώρα να αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου, η εκπρόσωπος δήλωσε: «Οι πολίτες αναμένουν ότι, εάν περάσει η συμφωνία, οι βουλευτές θα κάνουν ό,τι μπορούν για την περάσουν εγκαίρως και, ναι, είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό».

Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η συμφωνία θα διασφαλίσει πως η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση με συντεταγμένο τρόπο.

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας δηλώνει ότι η ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει το σχέδιο συμφωνίας ισχύει και μετά την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ