ΚΟΣΜΟΣ

Αστυνομικό δελτίο στη Δανία για μπαμπουίνο δραπέτη

Αστυνομικό δελτίο στη Δανία για μπαμπουίνο δραπέτη
Τι θα γίνει άραγε αν ο μπαμπουίνος που το έσκασε από τον ζωολογικό κήπο Blåvand Zoo αποφασίσει να κατέβει νοτιότερα προς τη Γερμανία; Twitter @SjylPoliti

Έναν δραπέτη που, αν και δεν οπλοφορεί, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνος για τους ανθρώπους αναζητούν οι αστυνομικές αρχές της Δανίας, οι οποίες τον τελευταίο καιρό έχουν αναλάβει το βάρος της φύλαξης των συνόρων της χώρας για την αποτροπή της εισόδου περισσότερων μεταναστών και προσφύγων.

Πρόκειται για έναν μικρόσωμο μπαμπουίνο, ο οποίος το έσκασε την Παρασκευή (22/1) από τον ζωολογικό κήπο Blåvand Zoo, που βρίσκεται στο λιμάνι του Έσμπιεργκ (Esbjerg), στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Το ζώο έχει ύψος σκύλου μεσαίου μεγέθους και πιστεύεται ότι περιφέρεται κάπου κοντά στον ζωολογικό κήπο, στα περίχωρα της πόλης.

Η είδηση έκανε τον γύρο των κοινωνικών δικτύων, αλλά και πιο παραδοσιακών Μέσων, όπως τη δημόσια ραδιοτηλεόραση της Δανίας, που βρήκαν ενδιαφέρον στην ανακοίνωση της τοπικής αστυνομίας, σε μια εποχή όπου οι αμφιλεγόμενες πολιτικές της Δανίας στο προσφυγικό, όπως η κατάσχεση πολύτιμων αντικειμένων από αιτούντες άσυλο, προκαλούν αντιδράσεις και αρνητικά σχόλια από ευαισθητοποιημένες για το προσφυγικό κοινωνικές ομάδες και οργανώσεις.

«Μην προσπαθήσετε να τον πιάσετε, καλέστε την αστυνομία», συμβούλευσε η αστυνομία της νότιας Γιουτλάνδης (Sydjyllands Politi), μέσω του λογαριασμού της στο Twitter, όπου ανήρτησε μια φωτογραφία του μπαμπουίνου να περπατά στην άκρη ενός δρόμου.

Στον ίδιο λογαριασμό, μαζί με το σήμα για τον χαμένο μπαμπουίνο, μπορεί κανείς να διαβάσει οδηγίες για την οδήγηση σε παγωμένο οδόστρωμα, δημοσιεύματα του δανέζικου Τύπου για την ασφάλεια των γυναικών στην οδήγηση, δελτία καιρού αλλά και αναρτήσεις για το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ στο Νταβός, για τη στρατηγική κατά της τρομοκρατίας και για τις επιχειρήσεις των σωμάτων ασφαλείας στα σύνορα της χώρας.

Το ετερόκλητο των θεμάτων, που απασχολούν τις αστυνομικές αρχές της Δανίας, αν μη τι άλλο προκαλεί ενδιαφέρον και, όπως σημειώνει το τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι αστυνομικοί που καταδιώκουν το πρωτεύον θηλαστικό συνοδεύονται από έναν ειδικό του ζωολογικού κήπου, ο οποίος και θα αναλάβει να το εξουδετερώσει, ρίχνοντάς του αναισθητικά βέλη.

Η αστυνομία της Δανίας προειδοποιεί ότι οι μπαμπουίνοι, που μπορεί να φτάσουν σε βάρος τα σαράντα κιλά, γίνονται ιδιαίτερα επιθετικοί με τους ανθρώπους όταν αναζητούν τροφή.

Κλειστά σύνορα

Στη Sydjyllands, που γεωγραφικά αποτελεί το νότιο τμήμα της βόρειας (δανέζικης) Γιουτλάνδης, βρίσκονται τα σύνορα της Δανίας με την ηπειρωτική Ευρώπη. Οι αστυνομικοί της διεύθυνσης, που έβγαλε σήμα για τον μπαμπουίνο, περιπολούν στα σύνορα με τη Γερμανία, όπου έχουν επανέλθει οι έλεγχοι για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών.

Αν και το κλείσιμο των συνόρων δημιουργεί τριγμούς στο οικοδόμημα της ζώνης Σένγκεν, παραμένει βασική επιλογή των κυβερνήσεων που δεν δείχνουν διατεθειμένες να διαχειριστούν διαφορετικά την προσφυγική κρίση, με δεδομένο το ξενοφοβικό κλίμα της εποχής και την ανάδειξη της ασφάλειας σε πρωτεύον πολιτικό ζήτημα.

Ακόμα και αν ο μπαμπουίνος αναζητήσει πιο θερμό κλίμα, κατεβαίνοντας νοτιότερα, και καταφέρει να διασχίσει τα 73 χλμ που χωρίζουν το Έσμπιεργκ από το Σούντερλουγκουμ (Süderlügum) της Γερμανίας, στα σύνορα των δύο χωρών, οι συνοριοφύλακες βρίσκονται σε επαγρύπνηση.

Κλιμάκιο επιτελών των αστυνομικών διευθύνσεων της νότιας Γιουτλάνης και της νήσου Φιόνα στα σύνορα - Πηγή: Twitter @SjylPoliti

ΔΗΜΟΦΙΛΗ