ΚΟΣΜΟΣ

Έξτρα 50 εκατ. ευρώ από τη Γερμανία στην Τουρκία για τους πρόσφυγες

Έξτρα 50 εκατ. ευρώ από τη Γερμανία στην Τουρκία για τους πρόσφυγες
«Και εδώ λέει 50 εκατ. ευρώ» θα μπορούσε να δείχνει η Άγκελα Μέρκελ στον Αχμέτ Νταβούτογλου, σε αυτό το στιγμιότυπο από τις διμερείς συνομιλίες των κυβερνήσεών τους για την επίλυση του προσφυγικού, που εγκαινιάστηκαν στο Βερολίνο, στις 22 Ιανουαρίου 2016, και από τις οποίες η Άγκυρα φαίνεται πως έχει λαμβάνειν κάτι παραπάνω από τα 3 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης REUTERS/Adam Berry/Pool

Η κυβέρνηση της Γερμανίας προτίθεται να αυξήσει την οικονομική βοήθεια προς στην Τουρκία κατά 40% εντός του 2016, στο πλαίσιο της αναβαθμισμένης συνεργασίας των δύο χωρών για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης.

Τη δήλωση έκανε ο υπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Γκερντ Μίλερ (Gerd Müller) σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην κυριακάτικη έκδοση της Bild (Bild am Sonntag), ελάχιστα εικοσιτετράωρα μετά την πρεμιέρα στο Βερολίνο των διμερών επαφών, από τις οποίες οι δύο πλευρές ευελπιστούν ότι θα φέρουν το προσφυγικό στα μέτρα τους.

«Θα επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με την Τουρκία και θα αυξήσουμε το ποσό της βοήθειας από τα 36 στα 50 εκατομμύρια ευρώ», ανέφερε ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός της Άνγκελα Μέρκελ (Angela Merkel), τονίζοντας ότι η αναπτυξιακή βοήθεια αφορά σε επενδύσεις στις συνοριακές επαρχίες της Τουρκίας και θα συμπεριλαμβάνει σχολεία, επαγγελματική κατάρτιση και ενίσχυση των δομών αυτοδιοίκησης.

Όπως εξήγησε, «η Τουρκία έχει δεχθεί 2,5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες. Πρέπει να δοθεί προοπτική στους ανθρώπους εκεί και σ’ αυτό έγκειται η συνεισφορά μας».

Το Βερολίνο θεωρεί την Άγκυρα κλειδί στην επίλυση της συριακής κρίσης, ιδίως σε ότι αφορά την μεταναστευτική πολιτική και την ανάσχεση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Αποκορύφωμα των γερμανοτουρκικών ζυμώσεων υπήρξε η σύνοδος κορυφής της 29ης Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και Τουρκία. Εκεί, οι 29 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ζήτησαν και πήραν από την Άγκυρα τη δέσμευση ότι θα συμβάλει στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών, δίνοντας ως αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια ύψους τριών δισ. ευρω, συν την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ.

Γερμανοτουρκικό παιχνίδι στο προσφυγικό

Davutoglu Merkel Berlin 2016 01 22T120306Z 1003479410 LR1EC1M0XGVVH RTRMADP 3 GERMANY TURKEY adam copy

Οι Άνγκελα Μέρκελ και Αχμέτ Νταβούτογλου επιθεωρούν τιμητικό άγημα με φόντο το γερμανικό κοινοβούλιο κατά την επίσημη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στη γερμανική πρωτεύουσα, στις 22 Ιανουαρίου 2016 – Πηγή: REUTERS/Hannibal Hanschke

Οι δηλώσεις Μίλερ έρχονται δύο ημέρες μετά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου (Ahmed Davutoglu) στο Βερολίνο, όπου η Γερμανίδα καγκελάριος του έστρωσε κυριολεκτικά κόκκινο χαλί.

Οι δύο ηγέτες δήλωσαν ικανοποιημένοι από την πρόσβαση των Σύρων προσφύγων στην τουρκική αγορά εργασίας, ενώ η Μέρκελ προανήγγειλε διμερή σχέδια για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης όσων προσφύγων παραμένουν στην Τουρκία, όπου θα δοθεί βάση στην εκπαίδευση, περίθαλψη και πρόνοια του για το ένα εκατομμύριο παιδιών προσφύγων.

Από τις συζητήσεις δεν έλλειψε το ζήτημα της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων στο Αιγαίο, με την Γερμανίδα καγκελάριο να κάνει αναφορά στα ναυάγια στην Καλόλιμνο και στο Φαρμακονήσι, όπου την ίδια ημέρα είχαν βρει τραγικό θάνατο τουλάχιστον 43 πρόσφυγες, με 17 παιδιά ανάμεσα στα θύματα.

Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης αναφέρθηκε στη στήριξη που παρέχεται μέσω των συνοριοφυλάκων της Frontex, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο οι διακινητές και λαθρέμποροι να έρθουν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τους δέκα Γερμανούς τουρίστες που έχασαν τη ζωή τους την προηγούμενη εβδομάδα από βομβιστική επίθεση στο ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης και κινήθηκε στο πνεύμα των δηλώσεων που είχε κάνει, αναχωρώντας για το Βερολίνο.

Όπως αναφέρεται στα σχετικά ρεπορτάζ της Deutsche Welle και του Γαλλικού Πρακτορείου, ο Νταβούτογλου ζήτησε «συγκεκριμένα μέτρα» από την ΕΕ και την ίδια στιγμή εκτίμησε ότι το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό.

«Δεν ζητάμε χρήματα, δεν διαπραγματευόμαστε χρήματα. Για εμάς πρόκειται για ένα ανθρωπιστικό καθήκον, επομένως δεν θεωρούμε ότι είναι πρόβλημα οικονομικής βοήθειας», δήλωσε, εξηγώντας τι είναι αυτό που θέλει η Άγκυρα από τη Γερμανία:

Αυτό που ζητάμε είναι αλληλεγγύη. Ζητάμε να έχουμε μια αίσθηση κοινού πεπρωμένου. Θα τα συζητήσουμε αυτά με την αγαπητή συνάδελφο Μέρκελ και ελπίζουμε τα επόμενα βήματα προς την επίλυση του ζητήματος να συγκεκριμενοποιηθούν.

Φωτογραφικό παζάρι

Στο γερμανικό παζάρι του πεπρωμένου στο Βερολίνο συμμετείχαν από την πλευρά της Γερμανίας, ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ (Frank-Walter Steinmeier), ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (Sigmar Gabriel), η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Ursula von der Leyen), ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ (Thomas de Maizière) ο υπουργός Ανάπτυξης Γκερντ Μίλερ και οι ομόλογοί τους από την πλευρά της Τουρκίας.

Incirlik Leyden 2016 01 21T162043Z 361579993 LR1EC1L19E8LZ RTRMADP 3 GERMANY POLITICS adam

Στη σκιά ενός γερμανικού Tornado, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δίνει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό της στο Ινσιρλίκ, στις 21 Ιανουαρίου 2016 – Πηγή: REUTERS/Tobias Schwarz/Pool

Συνοδεία Γερμανών βουλευτών, η Λάιεν είχε επισκεφτεί μία ημέρα πριν την αεροπορική βάση του Ινσιρλίκ στην Τουρκία, όπου εδρεύουν οι συμμαχικές αεροπορικές δυνάμεις που επιχειρούν κατά του Ισλαμικού Κράτους σε βόρειο Ιράκ και Συρία. Η Γερμανία συμμετέχει στους βομβαρδισμούς κατά του ISIS με αναγνωριστικά αεροσκάφη Tornado, τα οποία φωτογραφίζουν τις εμπόλεμες ζώνες, όπου εκτός των άλλων επιχειρούν και κουρδικές δυνάμεις.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Deutsche Welle, τα στοιχεία που συλλέγουν τα γερμανικά αεροσκάφη φιλτράρονται πριν παραδοθούν στην κεντρική διοίκηση, ώστε να μην αποκαλύπτονται θέσεις των Κούρδων ανταρτών στην τουρκική διοίκηση.

Incirlik Kemal 2016 01 21T090741Z 368359831 LR1EC1L0PCI7U RTRMADP 3 GERMANY POLITICS adam

Εκατό χρόνια μετά την τελευταία συμμαχία τους, Γερμανία και Τουρκία ξανακάθονται σε κοινό τραπέζι στρατιωτικών επιχειρήσεων, με την πρώτη να προσπαθεί να φέρει τη δεύτερη στη σωστή πλευρά –αυτήν τη φορά- του πολέμου - REUTERS/Tobias Schwarz/Pool

Το ρεπορτάζ κατέγραψε τη γενικόλογη καταδίκη της τρομοκρατίας από τον Τούρκο ομόλογο της φον ντερ Λάιεν, ο οποίος απέφυγε τις πολλές αναφορές στο Ισλαμικό Κράτος στις επαφές του με τη γερμανική αντιπροσωπεία: «Θέλουμε να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία, ανεξαρτήτως ονομάτων», φέρεται να δήλωνε ο Ιζμάτ Γιλμάζ (Ismat Yilmaz), επιλέγοντας να μην να χαλάσει την ατμόσφαιρα με αναφορές στο PKK.

Δεν παρέλειψε, όμως, να στείλει το μήνυμα της Άγκυρας: «ως μέλος της διεθνούς συμμαχίας κατά του Daesh, η Τουρκία χρησιμοποιεί τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που έχει σε μέγιστο βαθμό και, επίσης, τις μοιράζεται με άλλες χώρες», είπε με νόημα, καλώντας τους «φίλους και συμμάχους να εκτιμήσουν το άνοιγμα του Ινσιρλίκ από αυτήν την οπτική».

Υποτίθεται πως στη συνάντησή της στο Βερολίνο με τον Τούρκο ομόλογό της η Άνγκελα Μέρκελ έθεσε εκτός από το προσφυγικό και τα ζητήματα της ελευθερίας του Τύπου και της κατάστασης στις κουρδικές περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας, ζητήματα τα οποία η Άγκυρα έχει καταφέρει έως τώρα να κρύψει επιμελώς από την ευρωπαϊκή της ατζέντα.

Μπροστά στο φλέγον ζήτημα των προσφυγικών ροών, το Βερολίνο προτιμά να συζητά τα θέματα αυτά πίσω από κλειστές πόρτες, δίνοντας χώρο και χρόνο στην τουρκική κυβέρνηση να ελιχθεί. Όπως, όμως, είπε και ο Νταβούτογλου, το θέμα για την Άγκυρα δεν είναι οικονομικό. Όπερ μεθερμηνευόμενον, κουρδικό, δικαιώματα και όλα τα άλλα ζητήματα στα οποία διαπρέπει το σύστημα Ερντογάν, θα πρέπει να μην φωτογραφηθούν, όταν οι Ευρωπαίοι ανοίξουν την πόρτα εισόδου στην Τουρκία, οπως υποσχέθηκαν να κάνουν για να κλείσει η Τουρκία την πόρτα εξόδου στους πρόσφυγες.

Incirlik Leyden doors 2016 01 21T161737Z 898675014 LR1EC1L1993KS RTRMADP 3 GERMANY POLITICS adam

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταφτάνει στο Ground Exploitation Station, σταθμό επεξεργασίας δεδομένων της γερμανικής αποστολής στο Ινσιρλίκ, με το οποίο η γερμανική αεροπορία λαμβάνει σε αληθινό χρόνο δεδομένα από το πεδίο των μαχών στη Συρία. Ο πόλεμος στη Συρία είναι αλληλένδετος με το κουρδικό και το προσφυγικό ζήτημα, χωρίς τη λύση των οποίων η πόρτα εισόδου της Τουρκίας στην ΕΕ είναι αμφίβολο αν θα ανοίξει - REUTERS/Tobias Schwarz/Pool

ΔΗΜΟΦΙΛΗ