ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Οι Κούρδοι αποσύρονται από ορισμένες περιοχές

Ερντογάν: Οι Κούρδοι αποσύρονται από ορισμένες περιοχές
(AP Photo/Burhan Ozbilici)

Την επιστολή του Ντόναλντ Τραμπ, τη συμφωνία ΗΠΑ – Τουρκίας αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Συρία σχολίασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια των πρώτων δηλώσεών του από τις ανακοινώσεις για την κατάπαυση πυρός.

Ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε κεκαλυμμένες απειλές εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ λέγοντας πως η χώρα του «δεν μπορεί να ξεχάσει» την αυστηρή -και ανορθόδοξη- επιστολή του Αμερικανού προέδρου.

Είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος σχολιάζει την αυστηρή -και ανορθόδοξη- επιστολή του Αμερικανού ομολόγου του.

«Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για την επιστολή, όταν έρθει η ώρα» είπε ο Ερντογάν.

«Το γράμμα του Τραμπ, το οποίο δεν συνάδει με την πολιτική και διπλωματική ευγένεια, εμφανίστηκε στα ΜΜΕ. Και φυσικά δεν το έχουμε ξεχάσει. Δεν θα ήταν σωστό από μέρους μας να το ξεχάσουμε».

«Μην γίνεσαι σκληρός άντρας. Μην είσαι ανόητος» έγραψε, μεταξύ άλλων, ο Ρεπουμπλικανός ηγέτης, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι εάν η Άγκυρα δεν σταματήσει την εισβολή στη Συρία τότε η χώρα του θα προχωρούσε σε νέες οικονομικές κυρώσεις.

Αποσύρονται οι Κούρδοι μαχητές από ορισμένες περιοχές της Συρίας

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, ο κ. Ερντογάν είπε πως οι Κούρδοι της Συρίας αποσύρονται από περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μερικές ώρες μετά τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας.

«Ο υπουργός Άμυνας της χώρας επιβεβαίωσε ότι οι Κούρδοι μαχητές έχουν αρχίσει να αποσύρονται» είπε ο Ερντογάν, ξεκαθαρίζοντας πως τα τουρκικά στρατεύματα θα παραμείνουν στην βορειοανατολική Συρία για να εξακριβώσει «ότι η τρομοκρατική ομάδα αποχωρεί όντως από την περιοχή».

Νωρίτερα σήμερα, το Associated Press μετέδωσε ότι παρά τη συμφωνία, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων γνωστοποίησε ότι τουλάχιστον πέντε άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από τουρκική αεροπορική επιδρομή στην κωμόπολη Ρας αλ Άιν.

«Δεν ξέρω από πού λαμβάνετε τις πληροφορίες σας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του υπουργού Άμυνάς μου, δεν γίνονται μάχες. Όλα αυτά είναι εικασίες, παραπληροφόρηση».

Ο κ. Ερντογάν επιβεβαίωσε, επίσης, ότι σκοπεύει να συζητήσει το συριακό ζήτημα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν την επόμενη εβδομάδα.

«Με αυτές τις συζητήσεις, Θεού θέλοντος, θα φέρουμε ειρήνη στην περιοχή» τόνισε ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ