ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκική εισβολή στη Συρία: Χωρίς αμερικανική βοήθεια η «ζώνη ασφαλείας» διαμηνύει το Πεντάγωνο

Τουρκική εισβολή στη Συρία: Χωρίς αμερικανική βοήθεια η «ζώνη ασφαλείας» διαμηνύει το Πεντάγωνο
AP Photo/Carolyn Kaster

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν την αποχώρησή τους από τη βόρεια Συρία και κανένας Αμερικανός στρατιώτης δεν θα βοηθήσει στο να γίνεται σεβαστή η "ζώνη ασφαλείας" μεταξύ των Κούρδων και της Τουρκίας», δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ.

Ο Έσπερ διευκρίνισε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν σε επαφή με την Τουρκία και τους Κούρδους μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) με τις οποίες οι ΗΠΑ είχαν συμμαχήσει στη μάχη εναντίον του ISIS.

«Καμία αμερικανική χερσαία δύναμη δεν θα συμμετάσχει στην εφαρμογή της ζώνης ασφαλείας, εντούτοις θα παραμείνουμε σε επικοινωνία τόσο με την Τουρκία όσο και με τις SDF», σημείωσε ο Έσπερ σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Πενταγώνου, οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν μια επιτήρηση της ζώνης από αέρος, για να εγγυώνται κυρίως την ασφάλεια των φυλακών όπου κρατούνται οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ και ο Αμερικανός ομόλογός του Μαρκ Μίλεϊ, μίλησαν σήμερα στο τηλέφωνο και συζήτησαν την κατάσταση ασφαλείας και τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ