ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκική εισβολή στη Συρία: Ο ΟΑΧΟ ερευνά τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων

Τουρκική εισβολή στη Συρία: Ο ΟΑΧΟ ερευνά τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων
AP Photo/Lefteris Pitarakis

Τη διεξαγωγή έρευνας για το κατά πόσο η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα κατά τη στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης» στη βόρεια Συρία, εξετάζει ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων. 

Οι ισχυρισμοί των Κούρδων ιατρών και νοσηλευτών ότι η Τουρκία μπορεί να έχει χρησιμοποιήσει λευκό φώσφορο εναντίον παιδιών στη βορειοανατολική Συρία, βρίσκονται υπό αξιολόγηση από το διεθνές παρατηρητήριο χρήσης χημικών όπλων.

Τουλάχιστον έξι άμαχοι που τραυματίστηκαν λόγω αεροπορικών επιδρομών στη συνοριακή πόλη Ρας αλ Αϊν αντιμετωπίστηκαν για σοβαρά εγκαύματα, οδηγώντας στην έρευνα του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).

Σύροι γιατροί στη βορειοανατολική πόλη Χάσακα, όπου οι νοσηλεύονται οι έξι άμαχοι, έδωσαν στη δημοσιότητα μέσω του Independent, φωτογραφίες και ιατρικές εκθέσεις που δείχνουν τα εγκαύματα στα πρόσωπα, σώματα και χέρια των τραυματιών.

Οι γιατροί λένε ότι υποψιάζονται ότι οι ασθενείς -ο νεότερος από τους οποίους είναι μόλις τεσσάρων ετών- μπορεί να έχουν εκτεθεί σε χημικές ουσίες όπως ο λευκός φωσφόρος στην πόλη Ρας αλ Αϊν.

Η στρατηγικής σημασίας συνοριακή πόλη Ρας αλ Αϊν ήταν στην «πρώτη γραμμή» της τουρκικής εισβολής στη Συρία κατά των κουρδικών δυνάμεων. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε διάστημα μίας εβδομάδας τουλάχιστον 70 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και περίπου 300.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, λόγω της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης.

Σήμερα Παρασκευή, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) κατηγόρησαν την Τουρκία και τους Σύρους αντάρτες συμμάχους της, ότι βομβάρδισαν περιοχές αμάχων, κατά παράβαση της συμφωνίας μεταξύ Ουάσινγκτον – Άγκυρας για κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία.

Η εκεχειρία επιδιώκει να επιτρέψει την άμεση ανθρωπιστική πρόσβαση σε ορισμένες από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, όπου διεθνείς ομάδες υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι η Τουρκία και οι σύμμαχοί της έχουν πιθανώς διαπράξει εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των βομβαρδισμών περιοχών αμάχων και εκτελέσεων.

Η Τουρκία έχει επανειλημμένα αρνηθεί κάθε τέτοιο ισχυρισμό και σήμερα Παρασκευή, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι οι τουρκικές δυνάμεις παραβίασαν την εκεχειρία.

Ο ΟΑΧΟ δήλωσε σήμερα το πρωί ότι είναι ενήμερος «για την κατάσταση και συγκεντρώνει πληροφορίες αναφορικά με την πιθανή χρήση χημικών όπλων».

Η Κουρδική Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι για την ώρα, δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τη χρήση χημικών όπλων και εργάζεται με τους διεθνείς συνεργάτες της για την έρευνα.

Διεθνής Αμνηστία: Εγκλήματα πολέμου της Τουρκίας στη Συρία

Οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι αντάρτες σύμμαχοί τους διέπραξαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησής τους εναντίον των Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία «εγκλήματα πολέμου», ανάμεσά τους «εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες» και φονικές επιθέσεις εναντίον αμάχων, κατήγγειλε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

«Οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις και ένας συνασπισμός ένοπλων ομάδων υποστηριζόμενος από την Τουρκία επέδειξαν κατάφωρη περιφρόνηση για τις ζωές των αμάχων», καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία.

Η ΜΚΟ κάνει λόγο για «αδιάσειστες αποδείξεις εγκλημάτων πολέμου» και βασίζεται στις μαρτυρίες 17 ανθρώπων –διασωστών, ιατρικού προσωπικού, εκτοπισμένων, δημοσιογράφων και εργαζόμενων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

«Οι πληροφορίες που συγκεντρώσαμε προσφέρουν αδιάσειστες αποδείξεις για επιθέσεις που εξαπολύονταν αδιακρίτως εναντίον κατοικημένων περιοχών», τονίσει η Διεθνής Αμνηστία.

Αναφέρεται, μάλιστα, στη μαρτυρία ενός διασώστη της κουρδικής Ερυθράς Ημισελήνου, ο οποίος ανέσυρε πτώματα από τα ερείπια κτηρίου έπειτα από μια τουρκική επιδρομή στις 12 Οκτωβρίου εναντίον του χωριού Σαλχιγέ, κοντά σε ένα σχολείο όπου είχαν αναζητήσει καταφύγιο εκτοπισμένοι.

«Δεν μπορούσα να πω αν (τα σκοτωμένα παιδιά) ήταν αγόρια ή κορίτσια διότι τα πτώματά τους ήταν μαύρα, σαν κάρβουνο», διηγήθηκε ο διασώστης.

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρεται, επίσης, και στην εκτέλεση με συνοπτικές διαδικασίες στις 12 Οκτωβρίου της πολιτικής αξιωματούχου των Κούρδων Εβρίν Χαλάφ από φιλοκούρδους αντάρτες.

«Την οδήγησαν έξω από το αυτοκίνητό της, την χτύπησαν και την σκότωσαν με σφαίρες εν ψυχρώ μαχητές της Άχραρ αλ Σαρκίγια».

Η ιατρική έκθεση την οποία είδε η ΜΚΟ αναφέρει ότι η Κούρδισσα πολιτικός έφερε «πολλά τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι (…) κατάγματα στα πόδια, το πρόσωπο και το κρανίο».

«Την ίδια ημέρα και στην ίδια περιοχή μαχητές της Άχραρ αλ Σαρκίγια αιχμαλώτισαν και σκότωσαν τουλάχιστον δύο Κούρδους μαχητές», εξήγησε η Διεθνής Αμνηστία, η οποία κατηγόρησε τους αντάρτες ότι απήγαγαν δύο αμάχους που εργάζονταν για ιατρική οργάνωση και οι οποίοι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Καταγγελίες και από τον Τσέχο πρόεδρο

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν, κατηγόρησε χθες, Πέμπτη, το βράδυ την Τουρκία ότι συμμάχησε με «τον ριζοσπαστικό και φονικό ισλαμισμό» κατά την επίθεσή της στη βορειοανατολική Συρία και ότι «διέπραξε εγκλήματα πολέμου».

«Ο πρόεδρος Ερντογάν χαρακτηρίζει τρομοκράτες τους Κούρδους, όμως διαφωνώ πλήρως» μαζί του, δήλωσε ο Ζέμαν στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Barrandov TV. «Αντιθέτως αναρωτιέμαι αν αυτοί που επιτίθενται στους Κούρδους και διαπράττουν αυτούς τους θηριώδεις φόνους, όπως τον φόνο αυτής της κουρδικής πολιτικής προσωπικότητας, δεν είναι τρομοκράτες οι ίδιοι», πρόσθεσε.

Ο Ζέμαν υπαινισσόταν την εκτέλεση της Εβρίν Χαλάφ, μέλους της ηγεσίας του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου, η οποία αποδίδεται σε σύρους αντάρτες που υποστηρίζουν την Τουρκία στην επίθεσή της εναντίον κουρδικής πολιτοφυλακής στη βορειοανατολική Συρία, η οποία εξαπολύθηκε στις 9 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τον ίδιο επίσης, η Τουρκία εγκαθίδρυσε στενούς δεσμούς «με τον ριζοσπαστικό και φονικό ισλαμισμό που παρατηρούμε τώρα στη βορειοανατολική Συρία».

«Πιστεύω πως η Τουρκία διέπραξε εγκλήματα πολέμου και σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον δεν πιστεύω πως πρέπει να είναι μέλος της ΕΕ», δήλωσε ακόμη ο 75χρονος Ζέμαν, γνωστός για τα απερίφραστα σχόλιά του αλλά και για τις θέσεις του υπέρ της Ρωσίας και της Κίνας και κατά των μουσουλμάνων.

Η Τσεχική Δημοκρατία σταμάτησε τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, όπως έκαναν πολυάριθμες άλλες χώρες μέλη της ΕΕ, και οι βουλευτές της επέκριναν την τουρκική εισβολή στη Συρία ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ο Ζέμαν επέκρινε επίσης τις ΗΠΑ και την ΕΕ επειδή πρόδωσαν τους Κούρδους, οι οποίοι τους είχαν βοηθήσει να καταπολεμήσουν το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος.

«Τους τιμήσαμε όταν τους είχαμε ανάγκη για να πολεμήσουμε τον ISIA και τώρα τους εγκαταλείψαμε», δήλωσε ο Ζέμαν, κάνοντας παραλληλισμό με την προδοσία της πρώην Τσεχοσλοβακίας από τους δυτικούς συμμάχους το 1938.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ