ΚΟΣΜΟΣ

Brexit ώρα μηδέν: Σε εξέλιξη η συζήτηση στο βρετανικό κοινοβούλιο

Brexit ώρα μηδέν: Σε εξέλιξη η συζήτηση στο βρετανικό κοινοβούλιο
ΑΠΕ/ΜΠΕ

Στο βρετανικό κοινοβούλιο συζητείται αυτήν την ώρα η συμφωνία της τελευταίας στιγμής που επιτεύχθηκε αυτήν την εβδομάδα για το Brexit, συμφωνία η οποία σε λίγο κατατίθεται προς ψήφιση.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε σήμερα, κατά την έναρξη μιας ιστορικής συνόδου του Κοινοβουλίου, πως η συμφωνία για το Brexit την οποία εξασφάλισε από τις Βρυξέλλες αποτελεί έναν «νέο τρόπο να πάμε μπροστά» τόσο για τη Βρετανία όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χαιρετίζοντας «μια νέα καλύτερη συμφωνία τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για την ΕΕ» ο Συντηρητικός πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές να «ενωθούν και να ενώσουν τη χώρα» και να εγκρίνουν τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή ψηφοφορία «ιστορική ευκαιρία» να «υλοποιήσουμε το Brexit» και να «επιτρέψουμε στη χώρα να πάει μπροστά» τρία και πλέον χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2016.

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ακόμη πως οποιαδήποτε αναβολή του Brexit θα ήταν «δαπανηρή και καταστροφική».

«Μια νέα αναβολή θα ήταν άχρηστη, δαπανηρή και καταστροφική», δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης, 12 ημέρες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία διαζυγίου.

«Ο λαός να έχει τον τελευταίο λόγο»

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν κατηγόρησε τον Βρετανό πρωθυπουργό πως δεν είναι ειλικρινής για τις επιπτώσεις της συγκεκριμένης συμφωνίας στις θέσεις εργασίας. Όπως είπε ο επικεφαλής των Εργατικών, «ψήφος στη συμφωνία θα σήμαινε ψήφο στις περικοπές θέσεων εργασίας σε όλη τη χώρα» ενώ χαρακτήρισε «ανοησίες» τον ισχυρισμό πως αυτή η συμφωνία είναι ο μόνος τρόπος να μπλοκαριστεί ενδεχόμενο άτακτο Brexit.

Ο Κόρμπιν δήλωσε πως ο λαός πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο για το Brexit, προσθέτοντας πως οι βουλευτές του κόμματός του δεν θα υποστηρίξουν τη συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία κατέληξε με τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

«Το να ψηφίσουμε υπέρ μιας συμφωνίας σήμερα δεν θα δώσει τέλος στο Brexit. Δεν θα φέρει σιγουριά και ο λαός πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο», είπε ο Κόρμπιν στο Κοινοβούλιο.

«Κατανοώ πλήρως την απογοήτευση και την κόπωση σε όλη τη χώρα και σε αυτό το Σώμα. Αλλά απλώς δεν μπορούμε να ψηφίσουμε υπέρ μιας συμφωνίας που είναι ακόμη χειρότερη από εκείνην που το Σώμα αυτό απέρριψε τρεις φορές», είπε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία.

«Σούπερ Σάββατο»

Η σημερινή κοινοβουλευτική συνεδρίαση, η πρώτη που διεξάγεται Σάββατο μετά την εισβολή της Αργεντινής στα νησιά Φόκλαντ, το 1982, είναι το αποκορύφωμα μίας φρενήρους εβδομάδας κατά την οποία ο Τζόνσον σάστισε τους αντιπάλους του πετυχαίνοντας να συνάψει με την ΕΕ μια νέα συμφωνία, βρίσκοντας τους Βορειοϊρλανδούς συμμάχους του αντίθετους με αυτή.

Σε ένα διαιρεμένο κοινοβούλιο, όπου δεν έχει πλειοψηφία, και με τους αντιπάλους του να σχεδιάζουν να τους προκαλέσουν τη μέγιστη πολιτική ζημιά εν όψει επικείμενων εκλογών, ο Τζόνσον πρέπει τώρα να κερδίσει την υποστήριξη 320 βουλευτών για να περάσει τη συμφωνία του μέσω ενός ναρκοθετημένου νομοθετικού Σώματος.

Αν κερδίσει, θα περάσει στην Ιστορία ως ο ηγέτης που ολοκλήρωσε ένα Brexit με θετικό ή αρνητικό τρόπο. Αν αποτύχει, θα βρεθεί αντιμέτωπος με ταπείνωση, καθώς υποσχέθηκε επανειλημμένα ότι θα φέρει εις πέρας το Brexit «πάση θυσία» μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ