ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Δεν εμποδίσαμε την αποχώρηση των Κούρδων από τη Ρας αλ Άιν

Τουρκία: Δεν εμποδίσαμε την αποχώρηση των Κούρδων από τη Ρας αλ Άιν
(AP Photo/Emrah Gurel)

Η Τουρκία διέψευσε ότι εμπόδισε την αποχώρηση των κουρδικών συριακών δυνάμεων από τη βορειοανατολική Συρία, όπως ανέφερε νωρίτερα ένας διοικητής των Κούρδων.

Οι κουρδικές δυνάμεις «διασπείρουν ψευδείς πληροφορίες για να σαμποτάρουν την αμερικανοτουρκική συμφωνία» που προβλέπει την αποχώρηση των Κούρδων μαχητών από τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας μέχρι την Τρίτη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος.

Η Τουρκία κάλεσε την Ουάσιγκτον να ασκήσει την «επιρροή» της στις κουρδικές δυνάμεις ώστε να αποσυρθούν «χωρίς επεισόδια» από τη βορειοανατολική Συρία, όπως προβλέπεται στη συμφωνία με την οποία σταμάτησαν οι τουρκικές επιχειρήσεις στην περιοχή, ανέφερε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

«Εμείς τηρούμε αυτήν τη συμφωνία. Προβλέπει την αποχώρηση (των Κούρδων) μέσα σε διάστημα πέντε ημερών και ζητήσαμε από τους Αμερικανούς συναδέλφους μας να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους και τις διασυνδέσεις τους ώστε να διασφαλιστεί ότι (οι Κούρδοι μαχητές) θα φύγουν χωρίς επεισόδια», είπε ο Ιμπραχίμ Καλίν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), Μαζλούμ Άμπντι, κατηγόρησε την Άγκυρα ότι υπονομεύει τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία, εμποδίζοντας την αποχώρηση των μαχητών των SDF από την πόλη Ρας αλ-Άιν.

Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη και την οποία διαπραγματεύθηκε η Ουάσιγκτον, «περιλαμβάνει ένα ουσιώδες σημείο που ορίζει το άνοιγμα ενός διαδρόμου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε ο επικεφαλής των SDF στο AFP. Όμως οι «Τούρκοι εμποδίζουν την αποχώρηση από τον τομέα της Ρας αλ-Άιν, εμποδίζουν την έξοδο των δυνάμεών μας, των τραυματιών και των αμάχων», είπε.

Από την πλευρά της η Τουρκία κατηγόρησε νωρίτερα τις κουρδικές δυνάμεις για παραβίαση της εκεχειρίας, λέγοντας ότι οι τρομοκράτες (έτσι αποκαλεί η Τουρκία τις κουρδικές δυνάμεις) πραγματοποίησαν συνολικά 14 επιθέσεις τις τελευταίες 36 ώρες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ