ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Μακεδονία: Στις 12 Απριλίου οι πρόωρες εκλογές

Βόρεια Μακεδονία: Στις 12 Απριλίου οι πρόωρες εκλογές

Στις 12 Απριλίου θα διεξαχθούν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, όπως ανακοίνωσε απόψε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

Η κυβέρνηση του Ζάεφ θα παραιτηθεί και τη χώρα θα οδηγήσει στις εκλογές αυτές μια υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Την πρωθυπουργία θα αναλάβει έως τη διεξαγωγή των εκλογών υπηρεσιακός πρωθυπουργός που θα προταθεί από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Στην κυβέρνηση αυτή θα συμμετάσχουν και υπουργοί από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα.

Με ανάρτηση του στο Twitter ο Ζόραν Ζάεφ ανάφερε ότι στη σύσκεψη αυτή «ομόφωνη θέση όλων των πολιτικών αρχηγών ότι η ευρωατλαντική ολοκλήρωση είναι ο στόχος μας».

Όλοι οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων της Βόρειας Μακεδονίας επίσης συμφώνησαν στη συνεδρίαση πως η χώρα είναι κομμάτι της Ευρώπης και της αξίζει να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Στέβο Πενταρόφσκι σε συνέντευξη Τύπου.

Ο ίδιος εξήγησε πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί κλήθηκαν να μιλήσουν για το όραμά τους για το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο πρόεδρος της χώρας σημείωσε πως είναι η τρίτη φορά που βρίσκονται αντιμέτωποι με τέτοιου είδους πρόκληση και πως «για τρίτη φορά η πρότασή μας δεν γίνεται αποδεκτή».

Επίσης, τόνισε ότι στη συνεδρίαση υπήρξε ομοφωνία για εκκίνηση των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ «οι οποίες πρέπει να ολοκληρωθούν όσο το συντομότερο δυνατόν».

Απευθυνόμενος προς τον λαό, είπε:

«Έχουμε κάθε δικαίωμα να γίνουμε και επίσημα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν ζητάμε τίποτα λιγότερο από αυτό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ