ΚΟΣΜΟΣ

Οργή Τραμπ κατά Δημοκρατικών: Η υπόθεση της Ουκρανίας είναι μια απάτη σε βάρος μου

Οργή Τραμπ κατά Δημοκρατικών: Η υπόθεση της Ουκρανίας είναι μια απάτη σε βάρος μου
ASSOCIATED PRESS / EVAN VUCCI

«Αυτή [είναι μία] απάτη που βρίσκεται σε εξέλιξη τώρα από τους Δημοκρατικούς κατά του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και εναντίον μου. Ήταν για ένα έξοχο τηλεφώνημα που είχα με τον Ουκρανό πρόεδρο. Ο ίδιος [ο Ουκρανός πρόεδρος] το έχει τονίσει “ΟΧΙ ΠΙΕΣΗ!”», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε μια σειρά αναρτήσεων του στο Twitter, αργότερα χθες με σαφή αναφορά στην υπόθεση της Ουκρανίας.

Οι δηλώσεις του υπηρεσιακού προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Μικ Μαλβέινι, την προηγούμενη εβδομάδα με τις οποίες άφησε να εννοηθεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανέμενε ανταλλάγματα, στην άσκηση της πολιτικής του απέναντι στην Ουκρανία και ιδιαίτερα για την χορήγηση αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, έγιναν μετά την προσπάθεια που έκανε ο πρόεδρος Τραμπ κατά τις τελευταίες εβδομάδες, προκειμένου να πείσει ότι δεν έκανε κάτι λάθος.

Έτσι, οι δηλώσεις του Μαλβέινι υποβάθμισαν το κεντρικό επιχείρημα του Αμερικανού προέδρου και των συμβούλων του, κατά της επίσημης έρευνας για την παραπομπή του, που βρίσκεται σε εξέλιξη, από τους Δημοκρατικούς στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν προσέφερε την παραίτησή του μετά το επεισόδιο (με την δήλωσή του), αλλά ούτε και η πιθανότητα της παραίτησής του συζητήθηκε στον Λευκό Οίκο.

«Σίγουρα και θετικά όχι. Είμαι ευτυχισμένος που δουλεύω εκεί. Αν είχα την τέλεια συνέντευξη Τύπου; Όχι, αλλά ξανά τα γεγονότα είναι στην μεριά μας... Σκέφτομαι ακόμη ότι κάνω που καλά την δουλειά μου ως προσωπάρχης και νομίζω πως ο πρόεδρος συμφωνεί, δήλωσε χθες ο ίδιος στην εκπομπή “Fox News Sunday”».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ που επιδιώκει την επανεκλογή του, το 2020, έχει δηλώσει ότι η διάθεση της αμερικανικής βοήθειας προς το Κίεβο πάγωσε, καθώς ο ίδιος πίστευε πως θα έπρεπε να συνεισφέρουν και οι ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Μαλβέινι δήλωσε την Κυριακή πως η ευρωπαϊκή βοήθεια ήταν ένα σημείο ανησυχίας σε συνδυασμό με την διαφθορά στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι τελικά «η βοήθεια χορηγήθηκε».

Η αντίδραση του Μάικ Πομπέο

Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, υποστήριξε την Κυριακή την ανασκευή της δήλωσης του υπηρεσιακού Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου για την Ουκρανία, Μικ Μαλβέινι, τονίζοντας ο ίδιος δεν έβλεπε αποδείξεις μεταξύ της καθυστέρησης χορήγησης της βοήθειας προς την Ουκρανία και της διεξαγωγής μιας πολιτικής έρευνας από το Κίεβο.

«Δεν είδα ποτέ [την διάθεση ανταλλαγής] στην διαδικασία της λήψης των αποφάσεων στην οποία και συμμετείχα..., η συζήτηση που γίνονταν, ήταν πάντα για [ενδεχόμενες] στρατηγικές επιπτώσεις για το αν τα χρήματα θα πήγαιναν στο σωστό μέρος ή για το αν θα υπήρχε διαφθορά στην Ουκρανία και τα χρήματα δεν θα πήγαιναν για την αποστολή στην οποία προορίζονταν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πομπέο στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου ABC News «This Week».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ