ΚΟΣΜΟΣ

8.000 ετών: Αυτό είναι το αρχαιότερο μαργαριτάρι στον κόσμο

8.000 ετών: Αυτό είναι το αρχαιότερο μαργαριτάρι στον κόσμο
Capture/Twitter/Department of Culture and Tourism - Abu Dhabi

Το αρχαιότερο – γνωστό – μαργαριτάρι του κόσμου, ηλικίας 8.000 ετών, θα συμπεριληφθεί σε έκθεση στο Άμπου Ντάμπι.

Το μαργαριτάρι εντοπίστηκε από αρχαιολόγους κατά τη διάρκεια ανασκαφών στη νήσο Μαράουα, οι οποίοι – με τη χρήση ειδικών εξετάσεων – κατάφεραν να χρονολογήσουν τη δημιουργία του μεταξύ 5.600 – 5.800 π.Χ., αναφέρει το CNNi.

Ανακαλύφθηκε το 2017, η διάμετρός του είναι μικρότερη από ένα τρίτο του εκατοστού και στις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Πολιτισμού και Τουρισμού του Άμπου Ντάμπι, φαίνεται πως έχει ροζ χρώμα.

«Η παρουσία μαργαριταριών σε αρχαιολογικούς χώρους αποτελεί απόδειξη πως η ανταλλαγή μαργαριταριών υπήρξε από την Νεολιθική περίοδο», σημείωσε ο Abdulla Khalfan Al-Kaabi, επικεφαλής της ανασκαφής.

Υπάρχουν, μάλιστα, ιστορικά έγγραφα που δείχνουν ότι η χώρα ήταν ευρέως γνωστή για τα μαργαριτάρια της και τα εξήγαγε μαζικά τον 16ο αιώνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο βετεράνος έμπορος κοσμημάτων Gasparo Balbi είχε ταξιδέψει στην περιοχή εκείνη την περίοδο και είχε χαρακτηρίσει τα νησιά του Άμπου Ντάμπι ως πηγή… μαργαριταριών.

Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας, Mohamed al-Muabarak, «η ανακάλυψη του αρχαιότερου μαργαριταριού στον κόσμο στο Άμπου Ντάμπι δείχνει πως η σύγχρονη οικονομική και πολιτισμική μας ιστορία έχει βαθιές ρίζες στην προϊστορική εποχή».

Στην ίδια ανασκαφή, οι αρχαιολόγοι είχαν ανακαλύψει κεραμικά και χάντρες φτιαγμένες από κοχύλια και πέτρες.

Το μαργαριτάρι θα ξεκινήσει να εκτίθεται από τις 30 Οκτωβρίου στο Louvre Abu Dhabi.

Με πληροφορίες από: World's oldest pearl to go on display in Abu Dhabi, by Jessie Yeung, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ