ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: «Μπλόκο» στα σχέδια Τζόνσον για συζήτηση της συμφωνίας στη Βουλή

Brexit: «Μπλόκο» στα σχέδια Τζόνσον για συζήτηση της συμφωνίας στη Βουλή
Jessica Taylor/House of Commons via AP

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζον Μπέρκοου, μπλόκαρε τη νέα προσπάθεια της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον να συζητηθεί και να τεθεί σε ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο το σχέδιο που συνήψε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit.

Ο Μπέρκοου σημείωσε πως μία νέα συζήτηση επί της συμφωνίας θα αποτελούσε απλώς επανάληψη της διαδικασίας που έλαβε χώρα στο Σάββατο.

«Για να συνοψίσουμε, το σημερινό αίτημα της κυβέρνησης είναι στην ουσία το ίδιο με αυτό του Σαββάτου και η Βουλή των Κοινοτήτων έχει ήδη αποφασίσει επί αυτού. Οι περιστάσεις σήμερα είναι ίδιες με αυτές του Σαββάτου», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε:

«Η απόφασή μου είναι, λοιπόν, να μην συζητηθεί σήμερα (σ.σ. το ζήτημα)».

Εξέφρασε, παράλληλα, την ελπίδα του να ήταν σαφείς οι εξηγήσεις που παρείχε επί της απόφασής του.

Αντιδράσεις από τους Τόρις

Την ανακοίνωσή του ακολούθησε ένας έντονος διάλογος με τον βουλευτή του Συντηρητικού Κόμματος, Μπέρναρντ Τζένκιγνκ, ο οποίος επέμεινε ότι το σημερινό αίτημα της κυβέρνησης είναι διαφορετικό από αυτό του Σαββάτου.

Ακόμη ένας βουλευτής των Τόρις, απευθυνόμενος στον πρόεδρο, του ζήτησε να αναθεωρήσει την απόφασή του καθώς, όπως είπε «το Σάββατο δεν γνωρίζαμε εάν ο Τζόνσον θα έστελνε τελικώς την επιστολή στην Ε.Ε.» και συμπλήρωσε πως θα ήταν μία εξαιρετική ευκαιρία για να «δούμε εάν το Κοινοβούλιο εγκρίνει η απορρίπτει τη συμφωνία του πρωθυπουργού».

Να σημειωθεί πως ορισμένοι σκληροπυρηνικοί Brexiters θεωρούν ότι ο Μπέρκοου αντιτίθεται στην έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ