ΚΟΣΜΟΣ

Η SOS Mediterranee αναζητά λιμάνι για 104 διασωθέντες μετανάστες από τη Λιβύη

Η SOS Mediterranee αναζητά λιμάνι για 104 διασωθέντες μετανάστες από τη Λιβύη
SOS Mediterranee

Η μη κυβερνητική οργάνωση SOS Mediterranee απευθύνθηκε στις ευρωπαϊκές αρχές ζητώντας να της υποδείξουν ένα ασφαλές λιμάνι για να αποβιβάσει 104 μετανάστες τους οποίους περισυνέλεξε την περασμένη το πλοίο διάσωσης Ocean Viking στα ανοιχτά της Λιβύης.

Το Ocean Viking βρισκόταν στα διεθνή ύδατα στα ανοιχτά της Μάλτας και ζήτησε από τα Κέντρα Συντονισμού Θαλάσσιας Διάσωσης (MRCC) της Ιταλίας και της Μάλτας να του υποδείξουν ένα ασφαλές λιμάνι. Η ελπίδα είναι ότι θα αποβιβαστούν σύντομα οι 104 επιζώντες, ανέφερε η οργάνωση που εδρεύει στη Μασσαλία.

Οι ιταλικές και οι μαλτέζικες αρχές δεν έχουν σχολιάσει.

Την Παρασκευή το Ocean Viking διέσωσε τους ανθρώπους που επέβαιναν σε ένα φουσκωτό σε απόσταση 50 ναυτικών μιλίων από τα παράλια της Λιβύης. Από τους 104 μετανάστες, οι 40 είναι ανήλικοι και το 30% από αυτούς είναι ασυνόδευτοι.

Όπως και σε προηγούμενες διασώσεις, οι λιβυκές αρχές πρότειναν να αποβιβαστούν οι μετανάστες στην Τρίπολη, κάτι όμως που δεν έγινε δεκτό από το πλήρωμα του σκάφους.

«Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, κανένα λιμάνι της Λιβύης δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές», ανέφερε η οργάνωση.

«Τις δύο τελευταίες ημέρες ακούσαμε φρικτές ιστορίες βίας και κακοποίησης στη Λιβύη», πρόσθεσε η SOS Mediterranee αναφέροντας ως παράδειγμα έναν 23χρονο από την Ακτή Ελεφαντοστού που δήλωσε ότι «προτιμάει να πεθάνει στη θάλασσα παρά να ζήσει στη Λιβύη».

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με τα πλοία Aquarius και Ocean Viking η οργάνωση έχει διασώσει περισσότερους από 30.000 ανθρώπους στη Μεσόγειο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ