ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Οι Φιλελεύθεροι του Τζάστιν Τριντό έχουν το προβάδισμα στις βουλευτικές εκλογές

Καναδάς: Οι Φιλελεύθεροι του Τζάστιν Τριντό έχουν το προβάδισμα στις βουλευτικές εκλογές
AP Photo

Το Φιλελεύθερο Κόμμα του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό προηγείται στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν χθες Δευτέρα στον Καναδά καθώς έχει εξασφαλίσει τη νίκη σε 25 εκλογικές περιφέρειες στην περιοχή που βρέχεται από τον Ατλαντικό, σύμφωνα με τα ως τώρα ακόμη προσωρινά αποτελέσματα, με το 55% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί. Ωστόσο, αυτή η περιοχή δεν κρίνει παρά μόλις το 10% των εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων και η μάχη αναγγέλλεται αμφίρροπη.

Μέχρι στιγμής, το κόμμα των Φιλελεύθερων του Τριντό συγκεντρώνει το 41,2% των ψήφων, ενώ οι Συντηρητικοί του Άντριου Σιρ περιορίζονται στο 29,7% των ψήφων. Το Συντηρητικό Κόμμα μέχρι τώρα έχει εξασφαλίσει τη νίκη σε μόλις 5 περιφέρειες — χονδρικά, ένα κόμμα χρειάζεται να επικρατήσει σε 170 για να κερδίσει τις εθνικές εκλογές στον Καναδά.

Ο Τριντό προβλεπόταν πάντως ότι θα χρειαστεί να δώσει μάχη για να εξασφαλίσει δεύτερη θητεία, έπειτα από δύο σοβαρά σκάνδαλα και την επιθετική εκστρατεία των Συντηρητικών. Μια έρευνα που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο CBC προέβλεψε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα σημάνει πως θα χρειαστεί να σχηματιστεί κυβέρνηση μειοψηφίας στον Καναδά, αφού κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν αναμενόταν να εξασφαλίσει πάνω από το 33% των ψήφων.

Τα εκλογικά τμήματα στις κρίσιμης σημασίας επαρχίες του Οντάριο και του Κεμπέκ έκλεισαν στις 21:30 τοπική ώρα (04:30 της Τρίτης ώρα Ελλάδας). Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε στις ακτές της χώρας στον Ειρηνικό Ωκεανό — περιφέρειες με διαφορετική ζώνη ώρας — στις 22:00 (05:00 της Τρίτης ώρα Ελλάδας).

Ο κατά πολλούς χαρισματικός Τριντό, 47 ετών, δέχθηκε ώθηση λίγο πριν από τη γραμμή του τερματισμού της προεκλογικής κούρσας από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, που τον θεωρεί έναν από τους λίγους εναπομείναντες «προοδευτικούς ηγέτες» διεθνώς.

Αλλά ο πρωθυπουργός επλήγη από δύο μεγάλα σκάνδαλα. Την αποκάλυψη ότι είχε βάψει μαύρο το πρόσωπό του όταν ήταν νέος αλλά και τις επικρίσεις σε βάρος του για το πώς χειρίστηκε την έρευνα για διαφθορά σε βάρος μιας από τις σημαντικότερες καναδικές κατασκευαστικές εταιρείες. Ο Τριντό, γιος του εκλιπόντα πρώην πρωθυπουργού Πιερ Τριντό, βρέθηκε εξάλλου αντιμέτωπος με μια εικόνα κόπωσης και φθοράς της κυβέρνησής του.

Ο Τριντό ψήφισε στο Μόντρεαλ, έπειτα από έναν φρενήρη μαραθώνιο προεκλογικών εμφανίσεων σε όλη τη χώρα τις τελευταίες τέσσερις ημέρες. Ο Σιρ ψήφισε στο Σασκάτσουαν.

Για τον Ντάρελ Μπρίκερ του ινστιτούτου Ipsos, η αναμέτρηση είναι εντελώς αμφίρροπη, κάτι που δεν μπορούσε να προβλέψει κανένας πριν από μόλις έναν χρόνο. Ο Τριντό κινδυνεύει να απολέσει την πλειοψηφία των Φιλελεύθερων στη Βουλή των Κοινοτήτων (338 έδρες) και να μην καταφέρει να εξασφαλίσει δεύτερη θητεία, σενάριο χωρίς προηγούμενο από τη δεκαετία του 1930.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ