ΚΟΣΜΟΣ

«Το Ισλαμικό Κράτος ξαναζωντανεύει»: Δημοσιογράφος που πολέμησε τον ISIS μιλά στο CNN Greece

«Το Ισλαμικό Κράτος ξαναζωντανεύει»: Δημοσιογράφος που πολέμησε τον ISIS μιλά στο CNN Greece

Λίγες ώρες απομένουν από την εκπνοή της συμφωνίας ΗΠΑ-Τουρκίας για κατάπαυση του πυρός στη βορειοανατολική Συρία (22:00 τοπική και ώρα Ελλάδος), και το τι επιφυλάσσει το μέλλον στην περιοχή και στον κουρδικό λαό που διαμένει σε αυτή, είναι αβέβαιο. Ο Claudio Locatelli, Ιταλός δημοσιογράφος-αναλυτής, ο οποίος πολέμησε κατά του Ισλαμικού Κράτους για επτά μήνες στην περιοχή της Ροτζάβα στη βόρεια Συρία το 2017, σχολιάζει τις εξελίξεις σε συνέντευξη που παραχωρεί στο CNN Greece, διατυπώνοντας τον κίνδυνο που επιφέρει η τουρκική εισβολή. 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να εκτοξεύει απτόητος απειλές τονίζοντας ότι η στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή θα συνεχιστεί «με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα», αν οι Κούρδοι δεν υποχωρήσουν από τη «ζώνη ασφαλείας».

Κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, οι Τούρκοι στρατιώτες και οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις, υπήρξαν ιδιαίτερα σκληροί στις επιθέσεις τους εναντίον των Κούρδων, με την Διεθνή Αμνηστία να κάνει λόγο για «εγκλήματα πολέμου», ενώ ερευνώνται ακόμα και οι αναφορές περί χρήσης χημικών όπλων από την τουρκική πλευρά. Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές ότι εκατοντάδες τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από τις φυλακές όπου κρατούνταν, κατά τους τουρκικούς βομβαρδισμούς.

Η πενθήμερη εκεχειρία που συμφωνήθηκε αποδείχτηκε ιδιαιτέρως εύθραυστη, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για εκατέρωθεν παραβιάσεις.

Όπως επισημαίνει ο Claudio σχετικά με τη συμφωνία, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) προσπαθούν να τη σεβαστούν και προσπαθούν ώστε να βρεθεί μια διπλωματική λύση, ωστόσο η Τουρκία κάνει τα δικά της για να σπάσει τη συμφωνία που έκανε με τις ΗΠΑ.

Σχετικά με το τέλος της συμφωνίας εκεχειρίας, εξηγεί το δύσκολο σημείο της και υπογραμμίζει το εξής:

«Το δύσκολο σημείο της συμφωνίας είναι το εξής: πώς μπορείς να σεβαστείς πλήρως μια συμφωνία, όταν τα μέρη τα οποία την αποφάσισαν, δεν προσπαθούν πραγματικά να αντιμετωπίσουν τους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί; Η συμφωνία περιλαμβάνει 30 χλμ μιας 'ζώνης ασφαλείας' μεταξύ της βόρειας Συρίας και της Τουρκίας. Σε αυτά τα 30 χλμ περιλαμβάνεται η κύρια πόλη των Κούρδων. Φανταστείτε στην Ελλάδα η Τουρκία να ζητούσε να περιληφθεί στη ζώνη ασφαλείας η Αλεξανδρούπολη. Θα το δεχόσασταν πραγματικά; Θα παραδίδατε μια ολοκληρωτικά ελληνική πόλη στους Τούρκους, επειδή μια άλλη ξένη χώρα έκανε συμφωνία με την Τουρκία για αυτό; Μιλάμε για αυξανόμενο κίνδυνο γενοκτονίας, μια απειλή που φέρνουν οι Τούρκοι στου κουρδικό πληθυσμό. Για αυτό περιλαμβάνουν ολόκληρη την κουρδική πόλη σε αυτά τα 30 χλμ. Δεν βλέπω ένα φωτεινό μέλλον αυτή τη στιγμή. Αλλά είμαι σίγουρος ότι οι γυναίκες και οι άντρες που βρίσκονται στην περιοχή, οι οποίοι νίκησαν ήδη το χαλιφάτο του Ισλαμικού Κράτους θα κάνουν το καλύτερο δυνατό, ό,τι χρειαστεί, θα αντισταθούν και θα κάνουν αυτό που είναι σωστό».

«Το Ισλαμικό Κράτος ξαναζωντανεύει»

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους, μετά και από την απόδραση 800 τζιχαντιστών κατά τη διάρκεια των τουρκικών βομβαρδισμών.

Ήδη οι Κούρδοι επανέλαβαν τις επιχειρήσεις τους κατά του Ισλαμικού Κράτους στην πόλη Ντέιρ Έζορ στην ανατολική Συρία, όπου οι τζιχαντιστές προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση της τουρκικής εισβολής.

«Υπάρχουν θύλακες του Ισλαμικού Κράτους που ξαναζωντανεύουν. Την πρώτη μέρα της εισβολής της Τουρκίας, στο Ιράκ, στην πόλη που ήταν η πρωτεύουσα του ISIS, της οποίας ήμουν μέρος της απελευθέρωσης, ήμουν μαζί με τους μαχητές που απελευθερώσαμε την πόλη, το Ισλαμικό Κράτος προσπαθεί να ανακάμψει και να ξαναπάρει τον έλεγχο της πόλης. Στην Ντέιρ Έζορ αυτές τις μέρες συμβαίνει κάτι παρόμοιο. Ο θύλακας που υπάρχει εκεί προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση. Ας πούμε ότι οι Τούρκοι είναι πολύ φιλικοί απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος», τονίζει ο Claudio και συνεχίζει:

«Το Ισλαμικό Κράτος ξαναζωντανεύει και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, οι οποίοι πλήρωσαν ήδη ένα μεγάλο τίμημα εκ μέρους όλου του κόσμου, αντιμετωπίζουν και πάλι την αναγέννηση του ISIS».

«Αλλά, αυτή τη φορά, ο γενικός διοικητής των SDF, ήταν πολύ σαφής. Θα προσπαθήσουμε ξανά να σταματήσουμε το Ισλαμικό Κράτος, αλλά δεν είναι πλέον η κύρια προτεραιότητά μας.

Εάν ο κόσμος δεν νοιάζεται για να βοηθήσει τους Κούρδους και τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, μετά από αυτό που έκαναν για αυτούς, θα πρέπει να φροντίσουν εκείνοι πλέον ώστε να αντιμετωπίσουν τον ISIS τώρα», καταλήγει, σημειώνοντας ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τους Κούρδους και τη Συρία, αλλά είναι παγκόσμιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ