ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: «Η αποχώρηση των κούρδων μαχητών ολοκληρώθηκε» υποστηρίζουν οι ΗΠΑ

Συρία: «Η αποχώρηση των κούρδων μαχητών ολοκληρώθηκε» υποστηρίζουν οι ΗΠΑ
AP Photo/Baderkhan Ahmad

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενημέρωσε αυτήν της Τουρκίας ότι η αποχώρηση των κούρδων μαχητών από την «ασφαλή ζώνη», που η Άγκυρα απαιτεί να εγκαθιδρυθεί στη βορειοανατολική Συρίαολοκληρώθηκε.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας που δημοσιοποίησε δελτίο Τύπου τις πρωινές ώρες της Τετάρτης, δεν συντρέχει πλέον λόγος για την ανάληψη περαιτέρω στρατιωτικής δράσης, πέραν της τρέχουσας περιοχής επιχειρήσεων, σε αυτό το στάδιο.

Με τη συμφωνία εκεχειρίας που κλείστηκε με τη μεσολάβηση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, η Τουρκία δεσμεύθηκε να εφαρμόσει κατάπαυση του πυρός για πέντε ημέρες στη βόρεια Συρία, η ισχύς της οποίας έληξε την Τρίτη.

Νέα κατάπαυση πυρός 150 ωρών

Σχεδόν επτά ώρες διήρκεσε η συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι, με τους δύο προέδρους να ανακοινώνουν πως υπέγραψαν μια συμφωνία συνεργασίας που προβλέπει την απομάκρυνση των Κούρδων από τις περιοχές της Βόρειας Συρίας μέσα σε 150 ώρες.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας προβλέπει την απομάκρυνση των Κούρδων σε απόσταση 30χλμ από τα σύνορα.

Μάλιστα, αποκάλυψε πως ο χρόνος θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα στις 12:00 της Τετάρτης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ