ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Ακρωτηρίασαν τα δάχτυλά του επειδή… έκλεψε – Διεθνής κατακραυγή

Ιράν: Ακρωτηρίασαν τα δάχτυλά του επειδή… έκλεψε – Διεθνής κατακραυγή
AP Photo/Vahid Salemi/ΑΡΧΕΙΟΥ

Την έντονη αντίδραση της Διεθνούς Αμνηστίας προκάλεσε ο ακρωτηριασμός, από τις ιρανικές αρχές, των δαχτύλων ενός άνδρα που είχε καταδικαστεί για κλοπή.

«Αποκρουστική μορφή βασανιστηρίου» χαρακτήρισε τον ακρωτηριασμό που έγινε την περασμένη Τετάρτη σε φυλακή της επαρχίας Mazandaran στα βόρεια της χώρας η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι ιρανικές αρχές γνωστοποίησαν πως ο άνδρας – που δεν έχει κατονομαστεί – είχε καταδικαστεί για 28 κλοπές.

Βάσει ισλαμικού ποινικού κώδικα, η κλοπή τιμωρείται με ακρωτηριασμό των τεσσάρων δαχτύλων του δεξιού χεριού.

Παρά τις επίμονες διαμαρτυρίες από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι ιρανικές αρχές υπεραμύνονται της συγκεκριμένης μεθόδου ως της αποτελεσματικότερης για την αποτροπή κλοπών.

Παρόλα αυτά, οι αναφορές για τέτοιου είδους ποινές είναι σπάνιες.

«Ο εκ προμελέτης ακρωτηριασμός και το σακάτεμα ατόμων δεν είναι δικαιοσύνη. Είναι μία φρικαλέα επίθεση κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η μεταρρύθμιση του ιρανικού ποινικού κώδικα που θα βάλει ένα τέλος στην εξωφρενική αυτή μέθοδο, έχει καθυστερήσει δραματικά» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σαλέχ Χιγκάζι, αναπληρωτής διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής.

Το δικαστικό σύστημα του Ιράν βασίζεται σε μία αυστηρή εκδοχή του νόμου της Σαρία.

Τον Ιανουάριο του 2018, οι αρχές μιας περιοχής στα βορειοανατολικά της χώρας ακρωτηρίασαν το χέρι ενός 34χρονου που είχε καταδικαστεί για ζωοκλοπή.
Επίσης πέρυσι, τις έντονες επικρίσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων προκάλεσε το μαστίγωμα ενός άνδρα που είχε καταδικαστεί για κατανάλωση αλκόλ όταν ήταν έφηβος – δέκα και πλέον χρόνια πριν.

Ανάλογες ποινές επιβάλλονται σε Σαουδική Αραβία, Νιγηρία και Σομαλία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ