ΚΟΣΜΟΣ

Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι: Πώς στήθηκε η επιχείρηση για τον εντοπισμό του ηγέτη του ISIS

Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι: Πώς στήθηκε η επιχείρηση για τον εντοπισμό του ηγέτη του ISIS
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Νεκρό φαίνεται πως θεωρούν Αμερικανοί αξιωματούχοι τον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, τον ηγέτηφάντασμα του Ισλαμικού Κράτους, μετά από αμερικανική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία τα ξημερώματα της Κυριακής.

Την είδηση επιβεβαίωσαν στο CNNi υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας, τονίζοντας, ωστόσο, ότι αναμένονται DNA και βιομετρικές εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί και επίσημα ο θάνατος του ηγέτη του ISIS.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην επιχείρηση έλαβαν μέρος ειδικά εκπαιδευμένοι Αμερικανοί κομάντος ενώ φαίνεται πως συνέδραμαν η CIA αλλά και οι Κούρδοι της Συρίας.

Ένας αξιωματούχος δήλωσε στο CNNi ότι ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι δεν σκοτώθηκε από πυρά αλλά ενεργοποίησε γιλέκο με εκρηκτικά μόλις αντελήφθη τις αμερικανικές δυνάμεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προανήγγειλε, ουσιαστικά, την είδηση, καθώς αργά το βράδυ του Σαββάτου έγραψε στο Twitter:

«Έχει συμβεί κάτι πολύ μεγάλο…».

Αναμένεται δε, συνέντευξη Τύπου τις επόμενες ώρες.

Η ανακοίνωση θα γίνει από την Αίθουσα Υποδοχής Διπλωματών του Λευκού Οίκου, όπου ο Τραμπ ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του στρατού της Τουρκίας και των κουρδικών πολιτοφυλακών στη βορειοανατολική Συρία.

21046936


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

«Μια ιστορική, επιτυχημένη επιχείρηση»

Ο διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) έκανε σήμερα λόγο για μια «επιτυχημένη επιχείρηση» ύστερα από συνεργασία με τις ΗΠΑ σε επίπεδο πληροφοριών -μια προφανής αναφορά στις πληροφορίες για την «εξουδετέρωση» του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

«Μια ιστορική, επιτυχημένη επιχείρηση, αποτέλεσμα της συνεργασίας σε επίπεδο πληροφοριών με τις ΗΠΑ» έγραψε χαρακτηριστικά ο Μαζλούμ Άμπντι.

AP 19121312866273


Φωτογραφία αρχείου / Πηγή: (AP Photo/Maya Alleruzzo, File)

Την ίδια ώρα, Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι Αμερικανοί κομάντος έπεσαν από ελικόπτερα στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας για να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον τζιχαντιστών.

«Η επιχείρηση είχε στόχο υψηλόβαθμα στελέχη του Ισλαμικού Κράτους» τόνισε το Παρατηρητήριο, κάνοντας λόγο για επιδρομή αμερικανικών ειδικών δυνάμεων κοντά στο χωριό Μπαρίσα στην επαρχία Ιντλίμπ.

Νωρίτερα, η μη κυβερνητική οργάνωση είχε επισημάνει ότι οκτώ ελικόπτερα στοχοθέτησαν μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή ένα σπίτι και ένα όχημα στα περίχωρα του Μπαρίσα, μια περιοχή όπου βρίσκονται ομάδες που πρόσκεινται στο Ισλαμικό Κράτος.

«Τα πυρά είχαν στόχο ένα σπίτι και ένα όχημα στα περίχωρα του χωριού Μπαρίσα, όπου βρίσκονταν ομάδες που πρόσκεινταν στο Ισλαμικό Κράτος» επεσήμανε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, και πρόσθεσε:

«Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ούτε να διαψεύσουμε την παρουσία του Μπαγκντάντι».

Σύμφωνα με τον Άμπντελ Ράχμαν, την επιχείρηση διεξήγαγαν «ενδεχομένως» ελικόπτερα του διεθνούς συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών, τον οποίο έχουν δημιουργήσει οι ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν το ΙΚ στη Συρία και το Ιράκ.

Το Παρατηρητήριο διευκρίνισε εξάλλου ότι εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της επιδρομής αυτής που διήρκησε δύο ώρες, ανάμεσά τους δύο γυναίκες και τουλάχιστον ένα παιδί.

Το σπίτι που πιστεύεται ότι ήταν ο βασικός στόχος δέχθηκε πυρά από αέρος προτού μέλη των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού στρατού κατέβουν από ελικόπτερα και εμπλακούν σε μάχες στο έδαφος, εξήγησε η ίδια πηγή.

Από την πλευρά της η κρατική τηλεόραση του Ιράκ μετέδωσε σήμερα εικόνες από τη φερόμενη αμερικανική επιδρομή στη Συρία με στόχο τον αλ Μπανγκντάντι.

Τα πρώτα βίντεο

Ο δημοσιογράφος των New York Times, Christiaan Triebert, δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει τα συντρίμμια που άφησε πίσω της η αμερικανική επίθεση.

«Αυτό το βίντεο φέρεται να δείχνει την επαύριο της αμερικανικής επίθεσης κατά την οποία ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ο ηγέτης του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους, σκοτώθηκε ή ανατινάχθηκε. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι πραγματοποιήθηκε δυτικά της πόλης Μπαρίσα στην Ιντλίμπ της Συρίας» έγραψε ο δημοσιογράφος.
Με τη σειρά του, ο ανταποκριτής του δικτύου Middle East Eye στην Τουρκία, Ragip Soylu, ανάρτησε βίντεο που υποστηρίζει πως δείχνει τη στιγμή της επίθεσης.

Μάλιστα, ο δημοσιογράφος δίνει και περισσότερες πληροφορίες για την επιχείρηση, αναφέροντας ότι πραγματοποιήθηκε περίπου 40 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα.

«Ένας αραβόφωνος στρατιώτης ζήτησε από τους πολίτες να απομακρυνθούν. Τρεις άνδρες, τρεις γυναίκες και ένα παιδί πέθαναν. Το καταφύγιο ισοπεδώθηκε μετά την επιχείρηση» έγραψε ο ίδιος.

Κανένα από τα δύο βίντεο δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί από επίσημες Αρχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ