ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρός ο αρχηγός του ISIS: Το Ιράκ είχε αποκαλύψει στις ΗΠΑ το κρησφύγετο του Μπαγκντάντι

Νεκρός ο αρχηγός του ISIS: Το Ιράκ είχε αποκαλύψει στις ΗΠΑ το κρησφύγετο του Μπαγκντάντι
SITE INTELLIGENCE GROUP

Το Ιράκ ανακοίνωσε την Κυριακή πως η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών του ήταν αυτή που εντόπισε τη θέση στην οποία βρισκόταν ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι και ενημέρωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες πραγματοποίησαν επιδρομή και τον σκότωσαν.

«Έπειτα από διαρκή παρακολούθηση και τον σχηματισμό μιας εξειδικευμένης δύναμης κρούσης σε διάστημα ενός ολόκληρου χρόνου, η ιρακινή Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ενεργώντας με ακριβείς πληροφορίες στάθηκε ικανή να εντοπίσει το άντρο στο οποίο κρυβόταν στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ ο αρχηγός των τρομοκρατών του Νταές Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι και αυτοί που ήταν μαζί του», ανέφεραν σε δήλωσή τους οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις.

Αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών είχε πει νωρίτερα σήμερα στο Reuters πως το Ιράκ γνωστοποίησε στις Ηνωμένες Πολιτείες την τοποθεσία στην οποία βρισκόταν ο Μπαγκντάντι.

Την είδηση του θανάτου του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι επιβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μετά από την ολοκλήρωση των τεστ DNA.

«Χτες το βράδυ, οι ΗΠΑ έφεραν τον νούμερο ένα ηγέτη τρομοκρατικής ομάδας ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι είναι νεκρός» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, και συμπλήρωσε: «Ήταν ο ιδρυτής και ηγέτης του ISIS. Της πιο αδίστακτης και βίαιης τρομοκρατικής ομάδας οπουδήποτε στον κόσμο. Οι ΗΠΑ αναζητούσαν τον αλ Μπαγκντάντι εδώ και πολλά χρόνια. Η σύλληψη ή η εξουδετέρωση του αλ Μπαγκντάντι αποτελούσε την νούμερο ένα προτεραιότητα στην ατζέντα εθνικής ασφάλειας της κυβέρνησής μου».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την αμερικανική επιχείρηση «αψεγάδιαστη» ενώ δημοσιοποίησε και ορισμένες πληροφορίες για τις κινήσεις των κομάντο στη βορειοανατολική Συρία χτες το βράδυ.

«Οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μια επικίνδυνη νυχτερινή έφοδο στη Συρία και ολοκλήρωσαν με επιτυχία την επιχείρησή τους… Οι Αμερικανοί εμπλεκόμενοι ήταν άψογοι» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, και συμπλήρωσε:

«Είδα μεγάλο μέρος της επιχείρησης. Δεν σκοτώθηκε κανένας Αμερικανός κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Ωστόσο, μαζί με τον αλ Μπαγκντάντι σκοτώθηκαν αρκετοί μαχητές του».

Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε πληροφορίες πως ο ηγέτης του ISIS δεν σκοτώθηκε από πυρά αλλά ενεργοποίησε γιλέκο με εκρηκτικά.

Η έκρηξη σκότωσε τόσο τον ίδιο, όπως είπε ο κ. Τραμπ, όπως και τρία παιδιά που ήταν μαζί του. Νεκρές είναι και δύο σύζυγοι του ηγέτη της τρομοκρατικής ομάδας, οι οποίες φορούσαν επίσης γιλέκα με εκρηκτικά αλλά δεν τα ενεργοποίησαν.

«Πέθανε αφότου πρώτα είχε τρέξει μέσα σε ένα αδιέξοδο τούνελ, κλαψουρίζοντας και κλαίγοντας και ουρλιάζοντας. Μέχρι αυτή την ώρα, το κρησφύγετο είχε ελεγχθεί και οι τελευταίοι μαχητές είτε παραδίδονταν είτε δέχονταν πυρά. Έντεκα παιδιά μετακινήθηκαν έξω από το σπίτι και δεν τραυματίστηκαν. Οι μόνο που ήταν μέσα στο τούνελ ήταν ο αλ Μπαγκντάντι και τρία από τα μικρά παιδιά του. Τα οδήγησε προς βέβαιο θάνατο. Έφτασε στο τέλος του τούνελ την ώρα που τον κυνηγούσαν οι σκύλοι μας. Ενεργοποίησε το γιλέκο του, σκοτώνοντας τον εαυτό του και τα τρία του παιδιά. Το σώμα του ακρωτηριάστηκε από την έκρηξη» είπε ο κ. Τραμπ.

«Πέθανε σαν σκύλος, πέθανε σαν δειλός» ανέφερε επίσης ο Αμερικανός Πρόεδρος, ευχαριστώντας παράλληλα την Ρωσία, την Τουρκία, το Ιράκ και τους Κούρδους της Συρίας για τη βοήθειά τους στην αποστολή.

Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι οι Κούρδοι της Συρίας έδωσαν στις ΗΠΑ πολύ χρήσιμες πληροφορίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ