ΚΟΣΜΟΣ

ISIS: Υπάρχει ήδη νέος αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης

ISIS: Υπάρχει ήδη νέος αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης
AP IMAGES / WIKIPEDIA

Μπορεί οι αμερικανικές επιχειρήσεις το Σάββατο και την Κυριακή να σκότωσαν τον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι και το «δεξί του χέρι» στη Συρία, ωστόσο φαίνεται ότι η τρομοκρατική οργάνωση έχει ήδη βρει τον διάδοχο του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Newsweek, ο Αμπντουλάχ Καρντάς επιλέχθηκε τον Αύγουστο από τον ίδιο τον αλ Μπαγκντάντι για να διαχειρίζεται τις «μουσουλμανικές υποθέσεις» της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Η ανακοίνωση αυτή είχε κυκλοφορήσει μέσω του «πρακτορείου» των τζιχαντιστών Amaq.

Ελάχιστες πληροφορίες είναι γνωστές για τον Καρντάς, έναν πρώην στρατιωτικό που κάποτε υπηρετούσε τον Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο αλ Μπαγκντάντι, ο οποίος σκοτώθηκε όταν ενεργοποίησε γιλέκο με εκρηκτικά μέσα σε τούνελ κοντά στο κρησφύγετό του, είχε συμβολικό ρόλο στην ηγεσία του ISIS.

«Δεν ασχολείτο με τις καθημερινές επιχειρήσεις» δήλωσε αξιωματούχος στο Newsweek, και συμπλήρωσε:

«Το μόνο που έκανε ο αλ Μπαγκντάντι ήταν να λέει “ναι” ή “όχι”. Δεν ήταν αυτός που σχεδίαζε…».

Παρόλα αυτά, πρώην Αμερικανός αξιωματούχος υπηρεσίας πληροφοριών υπογράμμισε πως ο θάνατος του αλ Μπαγκντάντι θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η τζιχαντιστική ομάδα.

Qardash Mugshot


O Καρντάς / Wikipedia

«Εάν εγκρίνει τις επιχειρήσεις, τότε θα έχει αντίκτυπο» τόνισε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Ειλικρινά, κυνηγάμε τους αρχηγούς γιατί αυτοί είναι που λαμβάνουν αποφάσεις».

Πώς στήθηκε η επιχείρηση

«Οι ΗΠΑ έφεραν τον νούμερο ένα ηγέτη τρομοκρατικής ομάδας ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι είναι νεκρός», δήλωσε χτες ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, μετά την ολοκλήρωση των τεστ DNA που επιβεβαίωσε τον θάνατο του επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους.

Ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης σκοτώθηκε σε μια επιδρομή, κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου, της οποίας ηγήθηκαν αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Συρία και όπως σημειώνει το Reuters, ο Τραμπ παρουσίασε με ασυνήθιστες λεπτομέρειες την επιχείρηση, σε ένα διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό, που μεταδόθηκε από τον Λευκό Οίκο.

«Οι ΗΠΑ άρχισαν να λαμβάνουν πληροφορίες από τις υπηρεσίες πληροφοριών σχετικά με τη θέση του Μπαγκντάντι, πριν από έναν μήνα, μεταξύ άλλων κάποιες "χρήσιμες" πληροφορίες από τους Κούρδους», είπε ο Τραμπ.

Ο εντοπισμός και οι επαφές της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα

Οι αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών κατάφεραν να εντοπίσουν την ακριβή τοποθεσία που βρισκόταν ο επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης πριν από δύο εβδομάδες, ενώ ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος ενημερώθηκε για τη σχεδιαζόμενη επιδρομή τρεις ημέρες πριν την εκτέλεσή της.

Στο πλαίσιο του σχεδίου, οι ΗΠΑ έπρεπε να εξασφαλίσουν την άδεια της Ρωσίας για να πετάξουν στον εναέριο χώρο της.

Όπως ανέφερε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, «ο Λευκός Οίκος δεν αποκάλυψε τη φύση της επιχείρησης στη Ρωσία», είπε, ωστόσο, σε Ρώσους αξιωματούχους ότι θα τους «άρεσε».

Το Σάββατο, ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε στον Λευκό Οίκο γύρω στις 04.30 το απόγευμα, τοπική ώρα, έπειτα από ένα παιχνίδι γκολφ στη Βιρτζίνια, βάσει του επίσημου προγράμματός του.

Το «Κέντρο Επιχειρήσεων» του Λευκού Οίκου

Γύρω στις 5 το απόγευμα, συναντήθηκε στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα συνεδριάσεων του Λευκού Οίκου Situation Room με τον αντιπρόεδρο της χώρα Μάικ Πενς, τον υπουργό Άμυνας Μαρκ Έσπερ, τον σύμβολο εθνικής ασφαλείας Ρόμπερτ Ο Μπράιαν και άλλους αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών.

Παρακολούθησαν ζωντανά την επιχείρηση «σαν να βλέπεις ταινία», περιέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Λεπτά αφότου συναντήθηκαν, Αμερικανοί στρατιώτες και στρατιωτικοί σκύλοι απογειώθηκαν με 8 ελικόπτερα από μια άγνωστη στρατιωτική βάση στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τον μεγιστάνα. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι η επιχείρηση διοργανώθηκε από μια αεροπορική βάση στο δυτικό Ιράκ.

Η χερσαία επιχείρηση στην περιοχή της Ιντλίμπ στη Συρία είχε τη συνδρομή ενός στρατιωτικού αεροσκάφους και πλοίων, σημείωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους. Οι στρατιώτες είχαν επίσης ένα στρατιωτικό ρομπότ, το οποίο τελικά δεν χρησιμοποίησαν.

Η έφοδος στο συγκρότημα του Μπαγκντάντι

Μόλις είχαν προσεγγίσει το συγκρότημα του Μπαγκντάντι, τα ελικόπτερα δέχθηκαν πυρά, όμως οι αμερικανικές δυνάμεις κατάφεραν σύντομα να καταστείλουν την επίθεση και να προσγειωθούν με ασφάλεια.

Πιστεύοντας ότι η κεντρική είσοδος στο κτίριο ήταν παγιδευμένη, εισήλθαν σε δευτερόλεπτα ανατινάσσοντας τον τοίχο, αφηγήθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ