ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Τρίτο «όχι» της Βουλής σε Τζόνσον για πρόωρες εκλογές

Βρετανία: Τρίτο «όχι» της Βουλής σε Τζόνσον για πρόωρες εκλογές
Jessica Taylor, UK Parliament via AP

Για τρίτη φορά οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν το αίτημα του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον για πρόωρες κάλπες στις 12 Δεκεμβρίου. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, 299 βουλευτές ψήφισαν υπέρ των πρόωρων εκλογών, με τον αριθμό αυτό να υπόλειπεται των 434 θετικών ψήφων, που χρειαζόταν ο Βρετανός πρωθυπουργός, δηλαδή τα δύο τρίτα των βουλευτών του κοινοβουλίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον σημείωσε ότι δεν θα επιτρέψει να συνεχιστεί αυτή η παράλυση, δηλώνοντας πως σκοπεύει να φέρει νομοσχέδιο στη Βουλή, προκειμένου να καταφέρει να περάσει την πρόταση για πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου - καθώς έτσι θα απαιτείται απλή πλειοψηφία στη Βουλή και όχι τα δύο τρίτα του Σώματος.

Υπερ ενός νομοσχεδίου για πρόωρες εκλογές αναμένεται να ψηφίσουν το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και το Εθνικό κόμμα Σκοτίας, αν και προτείνουν ως καταλληλότερη ημερομηνία, την 9η Δεκεμβρίου. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι το κόμμα των Εργατικών σκοπεύει να εξετάσει το νομοσχέδιο, όταν κατατεθεί και ότι προσβλέπει σε μία ξεκάθαρη θέση που να αποκλείει κάθε ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Επίσημη αποδοχή της νέας αναβολής

Νωρίτερα, ο Τζόνσον επιβεβαίωσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αποδέχεται επίσημα μια αναβολή του Brexit, ζητώντας, ωστόσο, από το μπλοκ να καταστήσει σαφές ότι δεν θα μπορεί να υπάρξει περαιτέρω παράταση για το διαζύγιο πέραν της 31ης Ιανουαρίου.

«Δεν έχω καμία διακριτική ευχέρεια βάσει της πράξης νομοθετικού περιεχομένου European Union (Withdrawal) (No. 2) Act 2019, που επιβλήθηκε σε αυτήν την κυβέρνηση παρά τη θέλησή της, να κάνω κάτι άλλο παρά να επιβεβαιώσω την επίσημη συμφωνία της Βρετανίας στην παράταση» λέει ο Τζόνσον σε μια επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Τζόνσον: Αποδέχθηκε τη νέα αναβολή του Brexit - Επιμένει στις πρόωρες κάλπες

«Αυτή η ανεπιθύμητη παράταση της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ είναι καταστροφική για τη δημοκρατία μας» υπογραμμίζει ο Τζόνσον, προσθέτοντας πως απευθύνει έκκληση στα κράτη μέλη της ΕΕ να καταστήσουν σαφές ότι δεν θα υπάρξει άλλη αναβολή πέραν της 31ης Ιανουαρίου.

EH 06v8WwAAG91Q copy

Ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει στην επιστολή του ότι αναγκάστηκε να ζητήσει την παράταση, καθώς δεν είχε άλλη επιλογή, σύμφωνα με το νόμο που τον ανάγκαζε να την ζητήσει, και ότι θα προτιμούσε το κοινοβούλιο να εγκρίνει άμεσα την συμφωνία για την αποχώρηση, αλλά φαίνεται πως δεν θα κάνει κάτι τέτοιο όσο θα έχει την επιλογή μίας επιπλέον καθυστέρησης.

Από την πλευρά του, ένας εκπρόσωπος τύπου της Ένωσης, επιβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ενημέρωσε την ΕΕ ότι αποδέχεται την αναβολή του Brexit έως την 31η Ιανουαρίου, γεγονός που σημαίνει ότι η ΕΕ ξεκινά μια διαδικασία 24 ωρών για να εγκρίνει τη νέα ημερομηνία για το διαζύγιο.

«Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε τώρα ότι η Βρετανία συμφωνεί για την αναβολή του Brexit σε μια επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ» είπε ο εκπρόσωπος τύπου του Τουσκ Πρέμπεν Άμαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ