ΚΟΣΜΟΣ

Καμερούν: Τουλάχιστον 29 νεκροί σε επίθεση αυτοκτονίας

Καμερούν: Τουλάχιστον 29 νεκροί σε επίθεση αυτοκτονίας
EPA

Τουλάχιστον 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα και 30 τραυματίστηκαν όταν τέσσερις βομβιστές αυτοκτονίας ανατινάχθηκαν σε πολυσύχναστα σημεία της πόλης Μπόντο, στο βόρειο άκρο του Καμερούν,δήλωσε αξιωματικός των τοπικών υπηρεσιών ασφαλείας, κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό της πλέον πολύνεκρης επίθεσης που σημειώνεται στο πρόσφατο κύμα βίας που μαστίζει την περιοχή εξαιτίας της δράσης της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.

Δύο βομβιστές ανατινάχθηκαν στην κεντρική αγορά της Μπόντο, ενώ οι άλλοι ανατινάχθηκαν στις πύλες εισόδου και εξόδου της πόλης, είπε ο αξιωματικός. Η περιοχή αποτελεί συχνά στόχο επιθέσεων της νιγηριανής Μπόκο Χαράμ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή δεν είναι σαφές αν ανάμεσα στους νεκρούς είναι και οι καμικάζι. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης.

Στρατεύματα του Καμερούν μετέχουν στην περιφερειακή στρατιωτική δύναμη 8.700 στρατιωτών, η οποία συγκροτήθηκε για την καταπολέμηση της Μπόκο Χαράμ. Στο στρατιωτικό συνασπισμό μετέχουν επίσης η Νιγηρία, το Τσαντ, ο Νίγηρας και το Μπενίν. Οι ΗΠΑ μετέχουν παρέχοντας στρατιωτικές προμήθειες και περιορισμένο αριθμό στρατιωτών.

Η σημερινή επίθεση δεν ήταν η πρώτη στην πόλη Μπόντο. Στα τέλη Δεκεμβρίου, δύο γυναίκες καμικάζι ανατινάχθηκαν στην είσοδο της πόλης.

Η Μπόκο Χαράμ άρχισε τις επιθέσεις εκτός των συνόρων της Νιγηρίας, πλήττοντας το Καμερούν το 2013 και τις ενέτεινε πέρυσι, περιλαμβάνοντας στους στόχους της επίσης το Τσαντ και τον Νίγηρα και απειλώντας την περιφερειακή ασφάλεια.

Οι ισλαμιστές αντάρτες αναπτύσσουν ένοπλη δράση τα τελευταία έξι χρόνια επιδιώκοντας την εγκαθίδρυση ισλαμικού κράτους στη βορειοανατολική Νιγηρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ