ΚΟΣΜΟΣ

Η τουρκική εθνοσυνέλευση καταδίκασε την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ

Η τουρκική εθνοσυνέλευση καταδίκασε την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ
ΑΡ

Η τουρκική εθνοσυνέλευση καταδίκασε το ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ με το οποίο αναγνωρίστηκε επίσημα η γενοκτονία των Αρμενίων, αλλά και το νομοσχέδιο που προτείνει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Το κοινοβούλιο της Τουρκίας «μετά λύπης του καταδικάζει και απορρίπτει την υιοθέτηση εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ορισμένων θέσεων για τη λεγόμενη γενοκτονία των Αρμενίων (…) παρά τις αντιρρήσεις ορισμένων μελών που έχουν σοφία και συνείδηση», ανέφερε το τουρκικό ψήφισμα.

Η απόφαση αυτή στηρίχθηκε από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και την αντιπολίτευση, δηλαδή το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το «Καλό» (IYI) κόμμα και το Κόμμα Εθνικής Δράσης (MHP).

Αναφορικά με τις κυρώσεις, η εθνοσυνέλευση ανέφερε ότι η απειλή επιβολής τους είναι «απλώς μια προσπάθεια να εκβιαστεί» η Άγκυρα. «Η Τουρκία ουδέποτε υπέκυψε σε οποιονδήποτε εκβιασμό», τόνισε στην απόφασή της.

Νωρίτερα και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του για την απόφαση της αμερικάνικης Βουλής των Αντιπροσώπων να αναγνωρίσει την «υποτιθέμενη», όπως είπε, γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους.

Η απόφαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ να υιοθετήσει το ψήφισμα που αναγνωρίζει τη σφαγή 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μεταξύ 1915-1923 ως γενοκτονία, έχει προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας.

Ήδη, όπως έγινε γνωστό από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu της Τουρκίας, o Αμερικανός πρεσβευτής Ντέβιντ Σάτερφιλντ εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την υπόθεση.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίαση του κυβερνόντος κόμματος (AKP), o Ερντογάν τόνισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεχάσει την «τρομοκρατία των Αρμενίων και κατηγορούν την Τουρκία για την υποτιθέμενη σφαγή των Αρμενίων».

«Η κίνηση της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ είναι άνευ αξίας», είπε, εκφράζοντας την οργή του, και συμπλήρωσε πως οι ιστορικοί είναι αυτοί που πρέπει να αποφασίσουν και όχι οι πολιτικοί.

Όπως τόνισε, η Άγκυρα έχει ανοίξει τα αρχεία της υπόθεσης του 1915, ενώ η Αρμενία δεν έχει καταφέρει να δώσει κανένα στοιχείο, γιατί, όπως εξήγησε, «δεν υπάρχει γενοκτονία των Αρμενίων».

Παράλληλα, καταδίκασε απερίφραστα τη χθεσινή απόφαση, που πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία (405 ψήφους υπέρ έναντι 11 κατά).

«Αυτή η απόφαση δεν είχε καμία νομική ισχύ στην Άγκυρα», τόνισε.

Ένα έγκλημα 100 ετών

Η Γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίζεται επίσημα από περίπου 30 χώρες αλλά και από μεγάλο μέρος της κοινότητας των ιστορικών. Κατά εκτιμήσεις, από 1,2 ως 1,5 εκατ. Αρμένιοι σφαγιάστηκαν εν μέσω του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από τα στρατεύματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που είχε συμμαχήσει τότε με τη Γερμανία και την Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία.

Η Τουρκία αρνείται τη χρήση του όρου «γενοκτονία», διατείνεται πως διαπράττονταν σφαγές εκατέρωθεν εν μέσω εμφυλίου πολέμου και λιμού με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και στα δύο στρατόπεδα.

Τον Απρίλιο του 2017, λίγο καιρό αφότου έγινε ο ένοικος του Λευκού Οίκου, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τη σφαγή των Αρμενίων το 2015 «μια από τις χειρότερες μαζικές φρικαλεότητες του 20ού αιώνα», αποφεύγοντας όμως επιμελώς να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία». Η τοποθέτησή του είχε προκαλέσει την οργή της Άγκυρας, που είχε καταγγείλει την «παραπληροφόρηση» που διέσπειρε κατ’ αυτήν ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πριν εκλεγεί πρόεδρος το 2008, ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα είχε δεσμευθεί ότι θα αναγνώριζε τη γενοκτονία των Αρμενίων, όρο όμως τον οποίο δεν πρόφερε ποτέ στη διάρκεια της θητείας του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ