ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία στο Πακιστάν: 71 άνθρωποι πέθαναν από την πυρκαγιά στο τρένο

Τραγωδία στο Πακιστάν: 71 άνθρωποι πέθαναν από την πυρκαγιά στο τρένο
AP Photo / Siddique Baluch

Τουλάχιστον 71 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους πολλοί προσκυνητές, σε πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα το πρωί σε τρένο στο Πακιστάν, μετά την έκρηξη που πρόκληθηκε από διαρροή φιάλης γκαζιού.

Το τρένο βρίσκεται πλέον ακινητοποιημένο σε περιοχή κοντά στην πόλη Ραχίμ Γιαρ Χαν, στο νότιο τμήμα της επαρχίας Πουντζάμπ.

Η πυρκαγιά κατασβέστηκε αργά το πρωί, αν και διασώστες και πυροσβέστες εξακολουθούν να ερευνούν τα καμένα βαγόνια, σύμφωνα με δημοσιογράφους.

Κάποια από τα θύματα που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στο κεφάλι πηδώντας από το φλεγόμενο τρένο την ώρα που αυτό βρισκόταν ακόμη εν κινήσει, δήλωσε ο Μουχαμάντ Ναντίμ Ζία, διευθυντής του νοσοκομείου της Λιακουατπούρ, της πιο κοντινής πόλης στην περιοχή.

Ο Αντνάν Σάμπιρ, εκπρόσωπος των τοπικών υπηρεσιών διάσωσης, επεσήμανε από την πλευρά του ότι οι νεκροί είναι 73 και οι τραυματίες 40.

Τρία βαγόνια, δύο της οικονομικής θέσης και ένα της business, έπιασαν φωτιά μετά την έκρηξη δύο φιαλών γκαζιού τα οποία επιβάτες χρησιμοποίησαν για να προετοιμάζουν φαγητό, εξήγησε ο Άλι Ναουάζ ανώτερος αξιωματούχος των σιδηροδρόμων του Πακιστάν, ενώ διευκρίνισε ότι τα εύφλεκτα υλικά απαγορεύονται στα τρένα.

Τα περισσότερα θύματα ήταν προσκυνητές από το νότιο τμήμα της χώρας που ταξίδευαν για μια μεγάλη, ετήσια θρησκευτική συγκέντρωση στη Ραϊγουίντ, κοντά στη Λαχόρη, σύμφωνα με τον ίδιο. Σε κάθε βαγόνι βρίσκονταν περίπου 88 άνθρωποι, εξήγησε.

Ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ίμραν Χαν δήλωσε «βαθιά θλιμένος από τη φρικτή τραγωδία» και ανακοίνωσε την άμεση έναρξη έρευνας.

«Η τραγωδία θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί», έγραψε στο Twitter από την πλευρά της η Πακιστανή υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σιρίν Μαζάρι, επικρίνοντας το γεγονός ότι σπάνια ελέγχονται οι αποσκευές των επιβατών.

Το γεγονός πως οι επιβάτες παίρνουν μαζί τους γκαζάκια και άλλη είδη για να μαγειρεύουν όταν κάνουν μεγάλα ταξίδια με το τρένο είναι συνηθισμένο πρόβλημα, σύμφωνα με τον υπουργό Σιδηροδρόμων Σέιχ Ρασίντ Άχμεντ.

Το σιδηροδρομικό δίκτυο του Πακιστάν, που είχε κατασκευαστεί την εποχή της αποικιοκρατίας, έχει περιέλθει σε κακή κατάσταση τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της έλλειψης επενδύσεων και συντήρησης.

Είκοσι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν τον Ιούλιο στην ίδια περιοχή όταν συγκρούστηκαν μεταξύ τους δύο τρένα. Τότε ο Χαν είχε ζητήσει να ληφθούν «έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση δεκαετιών αμέλειας στις σιδηροδρομικές υποδομές».

Νωρίτερα, ο Σέιχ Ρασίντ Άχμεντ, ο υπουργός Σιδηροδρόμων, είπε πως το γεγονός ότι οι επιβάτες «χρησιμοποιούσαν μαγειρικό λάδι» συνέβαλε η πυρκαγιά να εξαπλωθεί πάρα πολύ γρήγορα μετά την έκρηξη.

«Οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται στο ότι άνθρωποι πήδησαν από το τρένο» για να σωθούν από τις φλόγες και τον καπνό, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Περίπου 130 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους το 2005, όταν ένας συρμός έπεσε πάνω σε δεύτερο, ο οποίος βρισκόταν μέσα σε σιδηροδρομικό σταθμό στην επαρχία Σιντ, πριν ένας τρίτος πέσει πάνω τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ