ΚΟΣΜΟΣ

Άσαντ: Δεν πιστεύω ότι αλ Μπαγκντάντι έχει σκοτωθεί - Θέλουμε αξιόπιστες αποδείξεις

Άσαντ: Δεν πιστεύω ότι αλ Μπαγκντάντι έχει σκοτωθεί - Θέλουμε αξιόπιστες αποδείξεις
(SANA via AP, File)

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε ότι η Δαμασκός δεν είχε καμία επαφή με τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά την επιχείρηση εξόντωσης του ηγέτη του ISIS και δεν θα πιστέψει ότι ο Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι έχει σκοτωθεί πραγματικά παρά μόνο αν παρουσιαστούν αξιόπιστες αποδείξεις.

«Δεν είχαμε καμία επαφή με τις αμερικανικές αρχές για την εξόντωση του αλ Μπαγκντάντι. Κυρίως, δεν γνωρίζουμε αν αυτή η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε όντως ή όχι», είπε ο Άσαντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση της Συρίας.

Ο Σύρος πρόεδρος σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν παράσχει αποδείξεις για τον θάνατο του Μπαγκντάντι. Η Δαμασκός, είπε, πληροφορήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης ότι παρείχε «βοήθεια» στους Αμερικανούς στην επιχείρηση αυτήν.

Παράλληλα, ο Άσαντ υπογράμμισε ότι ο θάνατος του αλ Μπαγκντάντι ή ακόμη και όλων των τζιχαντιστών δεν θα επηρεάσει τη γενική κατάσταση όσο η τρομοκρατική ιδεολογία είναι ζωντανή.

Ο Σύρος πρόεδρος επέμεινε ότι ο τελικός στόχος της χώρας του είναι να αποκαταστήσει την κρατική εξουσία στις περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους, στα βορειοανατολικά, μετά την αιφνίδια αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από την περιοχή. Πρόσθεσε όμως ότι αυτό θα γίνει σταδιακά.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε αυτόν τον μήνα μεταξύ των προέδρων της Τουρκίας και της Ρωσίας, για την απομάκρυνση των Κούρδων πολιτοφυλάκων των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) από τη "ζώνη ασφαλείας", πλάτους 30 χιλιομέτρων, στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, είναι ένα βήμα που μπορεί να βοηθήσει τη Δαμασκό στον στόχο της, εξήγησε.

Οι YPG έχουν καταλήξει σε συμφωνία με το συριακό καθεστώς ώστε μονάδες του στρατού να καταλάβουν τις θέσεις από τις οποίες αποχωρούν οι Κούρδοι κοντά στα σύνορα.

Ο Άσαντ διαβεβαίωσε ότι δεν θα ζητηθεί από τους Κούρδους να παραδώσουν αμέσως τα όπλα τους όταν ο στρατός μπει στις περιοχές τους, σε μια τελική συμφωνία μαζί τους με την οποία η Δαμασκός θα ανακτήσει τον έλεγχο των εδαφών αυτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ