ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό: Ανεβάζουν στροφές όλοι οι παίκτες

Κυπριακό: Ανεβάζουν στροφές όλοι οι παίκτες
REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Σημαντική κινητικότηα σημειώνεται το τελευταίο διάστημα στο Κυπριακό καθώς μετά τις συναντήσεις που έγιναν στο Νταβός έχει ξεκινήσει άτυπος γύρος συναντήσεων όλων των «παικτών».

Συγκεκριμένα, το Σαββατοκύριακο ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ (το κόμμα της κυπριακής αντιπολίτευσης), μετά από ειδική πρόσκληση της τουρκικής κυβέρνησης, ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη και συναντήθηκε τόσο με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου όσο και με τον ΥΠΕΞ της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο κ. Κυπριανού δήλωσε ιδιαίτερα ευχαριστημένος από το κλίμα που συνάντησε στις δύο συναντήσεις. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την επίσκεψή του στην Τουρκία, σημείωσε ότι η Άγκυρα στηρίζει τον Μουσταφά Ακιντζί στις προσπάθειες που καταβάλλονται για λύση του Κυπριακού, ενώ υποστήριξε ότι έγινε συζήτηση για τις πτυχές της ασφάλειας και των εγγυήσεων στα οποία η Τουρκία εμφανίζεται πρόθυμη να προβεί σε υποχωρήσεις.

Ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε σήμερα το πρωί τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για τις συναντήσεις του στην Τουρκία ενώ έχει ήδη ενημερώσει και τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά.

Ο έλληνας ΥΠΕΞ βρέθηκε χθες στην Τουρκία, όπου είχε άτυπη συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του. Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν επί συγκεκριμένων προτάσεων για την πτυχή της ασφάλειας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τόσο η ελληνική όσο και η τουρκική πλευρά κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις πάνω στις οποίες μπορεί να εκκινήσει ο διάλογος ενός από τα πλέον ακανθώδη ζητήματα του Κυπριακού προβλήματος. Όπως φαίνεται η φόρμουλα πάνω στην οποία όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές συζητούν θα εμπλέκει, με κάποιο τρόπο, στην πτυχή της ασφάλειας, την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην Άγκυρα

Ενδιαφέρον, άλλωστε, παρουσιάζει και το γεγονός ότι χθες στην Άγκυρα βρέθηκαν ο Επίτροπος της ΕΕ για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης μαζί με την 'Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φεντερίκα Μογκερίνι και τον Επίτροπο της ΕΕ για την Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, είχαν συναντήσεις με τον τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων οι τρεις ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζήτησαν και για το Κυπριακό.Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στις συναντήσεις έγινε ειδική συζήτηση για το Κυπριακό με την Επίτροπο Εξωτερικής Πολιτικής να δηλώνει ότι και οι δύο πλευρές θέλουν να δουν μια περιεκτική λύση.

Κλείνει το περιουσιακό

Στις απευθείας συνομιλίες Αναστασιάδη-Ακιντζί έχει ήδη κλείσει η πτυχή του περιουσιακού όπου καταγράφηκε σημαντική πρόοδος ενώ αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση στην πτυχή του εδαφικού.
Πάντως, το χρονοδιάγραμμα φαίνεται να έχει αλλάξει με ορίζοντα για τα δημοψηφίσματα το φθινόπωρο καθώς μεσολαβούν τον Μάιο οι βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ