ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στη Βραζιλία ενόψει καρναβαλιού για τον Ζίκα, τον ιό των κουνουπιών

Συναγερμός στη Βραζιλία ενόψει καρναβαλιού για τον Ζίκα, τον ιό των κουνουπιών
REUTERS

Ανησυχία σε όλη την αμερικανική ήπειρο προκαλεί η εξάπλωση του θανατηφόρου ιού Ζίκα ο οποίος μεταδίδεται από κουνούπια.

Στη Βραζιλία, τη χώρα που πρόσφατα έχει υποφέρει από τον συγκεκριμένο ιό, ο οποίος συνδέεται με την μικροκεφαλία σε έμβρυα, οι αρχές προχωράνε σε ψεκασμούς ακόμα και στο σαμποδρόμιο του Ρίου ενόψει του καρναβαλιού, καθώς υπάρχει μεγάλη ανησυχία στις υπηρεσίες υγείας της χώρας. Μέσα στο 2015 καταγράφηκαν 3.893 περιστατικά μικροκεφαλίας στη χώρα, περίπου 30 φορές παραπάνω σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, τα ποσοστά γεννήσεων με μικροκεφαλία αντιστοιχούν σε περίπου 1-2% των γεννήσεων στην πολιτεία του Περναμπούκο, μια από τις περιοχές που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από τον ιό.

zika45

(Reuters)

Την ίδια στιγμή εντείνεται η προσπάθεια για την εξεύρεση εμβολίου για τον ιό, όμως ακόμα δεν φαίνεται να είμαστε κοντά σε κάτι τέτοιο. Η κατάσταση θυμίζει αρκετά την ανεπάρκεια που επέδειξε η διεθνής ιατρική κοινότητα στην περίπτωση του Έμπολα.

«Δεν έχουμε φάρμακα και δεν έχουμε εμβόλια. Είναι ακριβώς τα ίδια πράγματα που λέγαμε και για τον Έμπολα» λέει η Τρούντι Λάνγκ , καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ένα ινστιτούτο με έδρα το Σαο Πάολο ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως σχεδιάζει να ανακαλύψει εμβόλιο σε χρόνο ρεκόρ, ο διευθυντής του όμως διευκρίνισε πως αυτό μεταφράζεται σε μια περίοδο 3 έως 5 ετών.

Τι είναι ο ιός Ζίκα;
Είναι ένας ιός που μεταφέρεται από τα κουνούπια και προκαλεί πυρετό. Πήρε το όνομά του από δάσος της Ουγκάντα, όταν και ταυτοποιήθηκε σε μαϊμού, κατά τη διάρκεια επιδημία κίτρινου πυρετού, το 1947.

Πως μεταδίδεται;
Ο ιός Ζίκα μεταδίδεται από το είδος κουνουπιών Aedes, τα οποία επίσης ευθύνονται για την εξάπλωση του δάγγειου πυρετού, του κίτρινου πυρετου και του ιού Chikungunya. Μία μολυσμένη μητέρα το μεταφέρει στο νεογέννητο παιδί της. Έχει καταγραφεί μία περίπτωση που μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Μέσα σε διάστημα 3-12 ημερών μετά το δάγκωμα του κουνουπιού εμφανίζονται συμπτώματα πυρετού, φαγούρας, πονοκεφάλων, πόνων στις αρθρώσεις κτλ.

Πως θεραπεύεται;
Δεν υπάρχει εμβόλιο ή φάρμακο και οι ταξιδιώτες στη Λατινική Αμερική λαμβάνουν οδηγίες για να αποφεύγουν το δάγκωμα των κουνουπιών.

Γεωγραφική διασπορά
Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις στην Αφρική, στην νοτιοανατολική Ασία, στα νησιά του Ειρηνικού και βρίσκεται σε έξαρση αυτήν την εποχή στη Λατινική Αμερική.

Τι είναι η μικροκεφαλία
Η μικροκεφαλία είναι μια νευρολογική πάθηση που προσβάλλει νεογνά και έχει σαν αποτέλεσμα να γεννιούνται με αφύσικα μικρά κεφάλια, κάτι που προκαλεί προβλήματα ανάπτυξης, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και θάνατο. Ο αυξημένος αριθμός παιδιών που πάσχουν από την ασθένεια και ταυτόχρονα εντοπίστηκε στον οργανισμό τους ο ιός Ζίκα αποδεικνύει τη σύνδεση των δύο γεγονότων σύμφωνα με τους ειδικούς. Μάλιστα πριν από μερικές ημέρες ο ιός εντοπίστηκε και σε ενήλικο στο Τέξας των ΗΠΑ, ο οποίος πρόσφατα είχε ταξιδέψει στην Λατινική Αμερική.

Διαβάστε ακόμη:

ΠΟΥ: Αναμένει κρούσματα του Ζίκα σε όλη την αμερικανική ήπειρο
Ζίκα: Ο νέος θανατηφόρος ιός
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον ιό Ζίκα που εξαπλώνεται

ΔΗΜΟΦΙΛΗ