ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Τζιχαντιστές με γερμανικό άρμα Leopard

Συρία: Τζιχαντιστές με γερμανικό άρμα Leopard
Rojava Information Center

Τεράστια ερωτήματα εγείρονται από την αποκάλυψη ότι τζιχαντιστές που συμμετέχουν στην τουρκική εισβολή στη Συρία, μάχονται με την υποστήριξη γερμανικών τεθωρακισμένων τύπου Leopard.

Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης της Ροτζάβα οπτικό υλικό που δημοσιοποιήθηκε από επίσημα κανάλια, δείχνει τζιχαντιστές της οργάνωσης Jaysh-al-Islam να προελαύνουν στην περιοχή του Ρας Αλ Αΐν(Σερεκανίγιε), υποστηριζόμενοι από ένα γερμανικό άμα Lepoard 2A4. Ο συγκεκριμένος τύπος αρμάτων έχει πουληθεί από τη Γερμανία στην Τουρκία, με την προϋπόθεση ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επιχειρήσεις που παραβιάζουν τον διεθνή νόμο.

Τον Φεβρουαρίο του 2018, με αφορμή την τουρκική εισβολή στο Αφρίν, δύο εκθέσεις του γερμανικού κοινοβουλίου είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα γερμανικά Leopard δεν είχαν εμπλοκή σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίους.

Στην εικόνα όμως που δημοσιοποιείται, είναι προφανείς οι παραβιάσεις:

  1. Τα Leopard συμμετέχουν σε επιχείρηση σε έδαφος άλλου κυρίαρχου κράτους η οποία δεν καλύπτεται από τον ΟΗΕ.
  2. Επιχειρούν μαζί με μα οργάνωση η οποία, κατά δήλωση της, θέλει να επιβάλει ισλαμικό κράτος στη Συρία. Η Jaysh-al-Islam έχει κάνει στο παρελθόν βασανιστήρια κι έχει χρησιμοποιήσει αιχμαλώτους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Είναι σαφές ότι για μια ακόμα φορά είναι μεγάλη η απόσταση μεταξύ λόγων και πράξεων των ευρωπαϊκών χωρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ