ΚΟΣΜΟΣ

«Σταματήστε κάθε μορφή ρατσισμού»: Χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν το Παρίσι ενάντια στην ισλαμοφοβία

«Σταματήστε κάθε μορφή ρατσισμού»: Χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν το Παρίσι ενάντια στην ισλαμοφοβία
EPA

Χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία σήμερα στο Παρίσι για να καταδικάσουν την ισλαμοφοβία, μία κινητοποίηση που δίχασε την πολιτική τάξη της Γαλλίας.

Οι διοργανωτές γνωστοποίησαν ότι απηύθυναν κάλεσμα για τη διαδήλωση ως ένδειξη συμπαράστασης, δύο εβδομάδες μετά την επίθεση που διέπραξε ένας άνδρας με διασυνδέσεις με την ακροδεξιά, ο οποίος άνοιξε πυρ εναντίον ενός τεμένους στην πόλη Μπαγιόν στη νοτιοδυτική Γαλλία, τραυματίζοντας δύο ηλικιωμένους.

Μέλη αριστερών κομμάτων και αντιφασιστικών οργανώσεων έδωσαν το «παρών» στην πορεία, ενώ άλλοι από τον κεντρώο χώρο δεν συμμετείχαν υποστηρίζοντας ότι η κινητοποίηση απειλεί την παράδοση της Γαλλίας ως κοσμικού κράτους, την ώρα που η ηγέτιδα της ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, υποστήριζε ότι τη διαδήλωση οργάνωσαν ισλαμιστές.

Το πλήθος των περίπου 13.500 διαδηλωτών, σύμφωνα με την καταμέτρηση της οργάνωσης Occurence, διέσχισε τους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας κρατώντας πλακάτ, όπου αναγράφονταν συνθήματα όπως «Σταματήστε κάθε μορφή ρατσισμού» και η «ισλαμοφοβία δεν είναι άποψη αλλά έγκλημα».

Την πορεία οργάνωσε η συλλογικότητα Collectif Contre l'Islamophobie en France.

«Εναπόκειται σε εμάς να διαδηλώσουμε έπειτα από ένα περιστατικό όπως εκείνο στη Μπαγιόν για να διασφαλίσουμε την ανεξιθρησκία…» δήλωσε ο επικεφαλής της «Ανυπότακτης Γαλλίας», Ζαν Λικ Μελανσόν.

Όμως, η Μαρλέν Σιαπά, η υπουργός κατά των διακρίσεων, υποστήριξε ότι η κινητοποίηση αυτή συνιστά μια διαμαρτυρία κατά του κοσμικού κράτους «υπό την κάλυψη της μάχης κατά των διακρίσεων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ