ΚΟΣΜΟΣ

Βολιβία: «Μετριοπάθεια και υπευθυνότητα» ζητά η Μογκερίνι για τη διεξαγωγή εκλογών

Βολιβία: «Μετριοπάθεια και υπευθυνότητα» ζητά η Μογκερίνι για τη διεξαγωγή εκλογών
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Fernando Vergara

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι, κάλεσε σήμερα Δευτέρα όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Βολιβία να δείξουν «μετριοπάθεια και υπευθυνότητα» για να επιτύχουν την διεξαγωγή νέων «αξιόπιστων» εκλογών, μετά την παραίτηση του προέδρου της χώρας, Έβο Μοράλες.

«Θα ήθελα να εκφράσω σαφώς την επιθυμία μας όλα τα κόμματα στη χώρα να δείξουν μετριοπάθεια και υπευθυνότητα και να οδηγήσουν τη χώρα με ειρήνη και ηρεμία σε νέες αξιόπιστες εκλογές, οι οποίες θα επιτρέψουν στον λαό της Βολιβίας να εκφράσει την δημοκρατική του βούληση», δήλωσε η Μογκερίνι, προσερχόμενη στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα η Ρωσία καταδίκασε τα επεισόδια βίας, τα οποία ενορχηστρώθηκαν, σύμφωνα με την ίδια, από την αντιπολίτευση στην Βολιβία για να εξαναγκάσουν τον πρόεδρο της χώρας σε παραίτηση, επισημαίνοντας ότι τα γεγονότα αυτά θυμίζουν «σενάριο πραξικοπήματος».

«Ένα κύμα βίας που εξαπολύθηκε από την αντιπολίτευση εμπόδισε τον Μοράλες να ολοκληρώσει την προεδρική του θητεία», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Μόσχα κρίνει ότι η κυβέρνηση της Βολιβίας «ήθελε μια λύση στη βάση ενός πολιτικού διαλόγου, αλλά αντ' αυτού τα γεγονότα πήραν μια τροπή που θυμίζει σενάριο πραξικοπήματος».

Εκφράζοντας την «ανησυχία» του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τέλος όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Βολιβίας να βρουν «έναν συνταγματικό τρόπο για να βγουν» από την κρίση.

Η Ρωσία είναι σύμμαχος πολλών λατινοαμερικανικών αριστερών κυβερνήσεων, ιδιαίτερα αυτών της Βενεζουέλας και της Κούβας.

Αυτές οι δύο χώρες κατήγγειλαν επίσης ένα "πραξικόπημα" στη Βολιβία μετά την παραίτηση του προέδρου Μοράλες.

Ο Μοράλες παραιτήθηκε χθες Κυριακή, ύστερα από την παρέμβαση του αρχηγού του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της χώρας, ο οποίος ζήτησε την απομάκρυνσή του και μετά από τρεις εβδομάδες διαδηλώσεων λόγω της αμφιλεγόμενης επανεκλογής του στο ανώτατο αξίωμα, στις προεδρικές εκλογές της 20ής Οκτωβρίου..

Ταραχές ξέσπασαν εξάλλου κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε στην πρωτεύουσα Λα Πας και την κοντινή πόλη Ελ Άλτο.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του, έγιναν οι πρώτες συλλήψεις πρώην αξιωματούχων, κυρίως στους κόλπους της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής, μετά τις κατηγορίες που είχαν διατυπωθεί για παρατυπίες κατά την εκλογική διαδικασία του Οκτωβρίου.

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών ζήτησε εξάλλου το πρωί της Κυριακής, την ακύρωση των εκλογών, οι οποίες αμαυρώθηκαν από παρατυπίες, σύμφωνα με τον ίδιο.

Το ποσοστό που ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή της χώρας ότι έλαβε ο Μοράλες, το οποίο ξεπερνούσε κατά πάνω από 10 μονάδες αυτό του αντιπάλου του Κάρλος Μέσα, καταγγέλθηκε αμέσως από την αντιπολίτευση ότι αποτελεί αποτέλεσμα νοθείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ