ΚΟΣΜΟΣ

Επιχείρηση «Επαναπατρισμός»: Ο κίνδυνος πίσω από τις επιστροφές μαχητών του ISIS σε ΗΠΑ και ΕΕ

Επιχείρηση «Επαναπατρισμός»: Ο κίνδυνος πίσω από τις επιστροφές μαχητών του ISIS σε ΗΠΑ και ΕΕ
ASSOCIATED PRESS / POOL

Προβληματισμός επικρατεί τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη με φόντο την πρόθεση της Τουρκίας να προχωρήσει στον επαναπατρισμό περισσότερων από 2.500 αιχμαλώτων τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στις χώρες καταγωγής τους.

Σύμφωνα με το BBC, η Άγκυρα ανακοίνωσε πως έχει στείλει ήδη στις ΗΠΑ έναν Αμερικανό υπήκοο που ανήκει στον ISIS, στο πλαίσιο μια μαζικής επιχείρησης επαναπατρισμού μαχητών.

Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι άλλοι 20 τζιχαντιστές από χώρες, όπως η Γερμανία, Γαλλία, Ιρλανδία και η Δανία απελάθηκαν στις χώρες καταγωγής τους.

Η τύχη των ξένων μαχητών του ISIS αποτελεί εδώ και καιρό ένα κρίσιμο ερώτημα, μετά και την ήττα του ISIS στη Συρία και το θάνατο του ηγέτη της, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, πάγιο αίτημα της Άγκυρας αλλά και προσωπική πρόθεση του προέδρου της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι η απέλαση όλων των ξένων υπηκόων που κρατούνται ως αιχμάλωτοι στις τουρκικές φυλακές, για την εμπλοκή τους στις επιχειρήσεις του Ισλαμικού Κράτους.

Πού αιχμαλωτίστηκαν όλοι αυτοί οι τζιχαντιστές;

Σύμφωνα, πάντα, με το BBC, μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί, εάν όσοι τζιχαντιστές επαναπατρίστηκαν, είχαν συλληφθεί στη Συρία ή επί του τουρκικού εδάφους.

Ορισμένα μέλη του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και συγγενείς τους αιχμαλωτίστηκαν τον Οκτώβριο στη βορειοανατολική Συρία, όταν η Τουρκία ξεκίνησε την επίθεση στην τουρκοσυριακή μεθόριο ενάντια στις Κουρδικές – Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Την περίοδο εκείνη, οι SDF ανακοίνωναν πως είχαν θέσει υπό κράτηση περισσότερα από 12.000 άτομα, ύποπτα για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος σε επτά φυλακές. Από αυτά, τουλάχιστον 4.000 άτομα ήταν υπήκοοι ξένων χωρών.

Όταν οι συμμαχικές δυνάμεις της Τουρκίας είχαν προειδοποιήσει την Άγκυρα πως η επίθεση στη βορειοανατολική Συρία θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια των φυλακών αυτών και θα οδηγούσε σε αναγέννηση του ISIS, το καθεστώς Ερντογάν είχε καταστήσει σαφές ότι θα αναλάμβανε την πλήρη ευθύνη για τους τζιχαντιστές αιχμαλώτους που θα έβρισκε κατά τη διάρκεια της εισβολής.

Πώς γίνονται οι επαναπατρισμοί;

Από την πλευρά του, ο ΟΗΕ έχει καταστήσει σαφές ότι η κάθε χώρα ξεχωριστά οφείλει να αναλάβει την ευθύνη για τους δικούς της πολίτες, εκτός κι αν πρόκειται να διωχθούν ποινικά σε τοπικό επίπεδο, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Πηγή προσκείμενη στο γαλλικό ΥΠΕΞ ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ύποπτοι τζιχαντιστές απελαύνονταν στη Γαλλία από την Τουρκία, βάσει μιας συμφωνίας που είχε υπογραφεί το 2014.

Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν και κατά πόσον η Τουρκία θα έχει τη δυνατότητα να επαναπατρίσει υπόπτους του ISIS, για τους οποίους έχει γίνει ανάκληση της ιθαγένειας.

Η Βρετανία προχώρησε σε ανάκληση ιθαγένειας σε περισσότερα από 100 άτομα που φέρονται ως εμπλεκόμενα με τις δραστηριότητες του ISIS, ενώ στην ίδια ακριβώς κίνηση προχώρησαν και η Δανία αλλά και η Γερμανία.

Ωστόσο, με την πρακτική αυτή δεν φαίνεται να συμφωνεί η Τουρκία: Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, προειδοποίησε τις χώρες της Ε.Ε. ότι η τζιχαντιστές θα επιστραφούν στις πατρίδες τους, ασχέτως ανάκλησης ιθαγένειας.

Η απόφαση του Βερολίνου

Η επιμονή της Άγκυρας ως προς το ζήτημα αυτό φαίνεται πως έτυχε μιας «χλιαρής» αποδοχής από το Βερολίνο.

Σύμφωνα με το Anadolu, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μέρκελ επιβεβαίωσαν τη Δευτέρα ότι η χώρα αναμένεται να επαναπατρίσει περίπου 10 Γερμανούς πολίτες που είχαν συλληφθεί από τις τουρκικές Αρχές ως ύποπτοι για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κρίστοφερ Μπέργκερ, επιβεβαίωσε την εξέλιξη αυτή λέγοντας: «Οι γερμανικές Αρχές έχουν επιβεβαιώσει τις ταυτότητες αυτών των τριών ανδρών, πέντε γυναικών και των δύο παιδιών».

Το μεγάλο ρίσκο για την εθνική ασφάλεια

Την ίδια ώρα, ειδικοί αναλυτές επισημαίνουν πως κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το μεγάλο κίνδυνο που ελλοχεύει εξαιτίας του επαναπατρισμού των τζιχαντιστών.

Επιμένουν ότι κάποιοι από αυτούς παραμένουν άκρως επικίνδυνοι, εξαιτίας των ωμοτήτων που έχουν υποστεί ή αντίστοιχα διαπράξει.

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel, επικαλούμενο αναφορές Γερμανών αξιωματούχων, σημειώνει πως τουλάχιστον το 1/3 των Γερμανών υπηκόων που βρίσκονται φυλακισμένοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης των Κούρδων – ένα σύνολο 27 ανδρών και γυναικών – είναι ικανό να εκτελέσει βίαιες ενέργειες καθώς και τρομοκρατικές επιθέσεις.

Κατά την ίδια πηγή, εάν άτομα τέτοια επαναπατριστούν, ο κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια είναι ιδιαίτερα σοβαρός, ιδίως εάν τα εκάστοτε δικαστήρια δεν έχουν στην κατοχή τους απτές αποδείξεις επί των εγκλημάτων που τα βαρύνουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ