ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: O αποκλεισμένος στα σύνορα με την Ελλάδα Αμερικανός τρομοκράτης, δεν μας απασχολεί

Ερντογάν: O αποκλεισμένος στα σύνορα με την Ελλάδα Αμερικανός τρομοκράτης, δεν μας απασχολεί
Presidential Press Service via AP, Pool

«Ο Αμερικανός τρομοκράτης του Νταές (σ.σ. ISIS) που είναι αποκλεισμένος στη νεκρή ζώνη στα σύνορα με την Ελλάδα, δεν απασχολεί την Τουρκία». Αυτό το σχόλιο έκανε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στο περιστατικό που έλαβε χώρα χθες, Δευτέρα, στις Καστανιές Έβρου.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρκέστηκε σε αυτή την τοποθέτηση, η οποία μεταδίδεται από τη Daily Sabah, αναφορικά με το συμβάν που κατεγράφη στον συνοριακό σταθμό της περιοχής.

Χθες το πρωί Τούρκοι αστυνομικοί μετέβησαν στον συνοριακό σταθμό Καστανιών και ζήτησαν να εισέλθει στην Ελλάδα, ένας Αμερικανός υπήκοος, αραβικής καταγωγής, τον οποίο συνόδευαν, επικαλούμενοι ότι είχε συλληφθεί γιατί είχε υπερβεί τις δικαιούμενες ημέρες παραμονής του στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, ο άνδρας δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να εισέλθει στην Ελλάδα και στη συνέχεια επέστρεψε στην Τουρκία, συνοδευόμενος από τους Τούρκους αστυνομικούς.

Ωστόσο, το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Αμερικανός επανήλθε εκ νέου, μόνος του, στον ίδιο συνοριακό σταθμό και ζήτησε να εισέλθει στην χώρα μας.

Οι ελληνικές Αρχές δεν του επέτρεψαν την είσοδο και σφράγισαν το διαβατήριό του. Κατόπιν τούτου επέστρεψε στην Τουρκία.

Ο έλεγχος που έγινε στις βάσεις δεδομένων ελληνικών και συνεργαζόμενων χωρών σχετικά με τον άνδρα, δεν έδειξε τίποτα εις βάρος του.

Οι επιστροφές τρομοκρατών

Στις ίδιες δηλώσεις, ο Τούρκος πρόεδρος, επανέλαβε και την πρόθεση της Άγκυρας να απελάσει τους τρομοκράτες τουISIS, ανεξαρτήτως του εάν οι χώρες καταγωγής τους συμφωνούν ή όχι.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να απελαύνει τους μαχητές του ISIS ανεξάρτητα από το αν οι άλλες χώρες τους δεχτούν».

«Ορισμένες χώρες έχουν αρχίσει να πανικοβάλλονται αφότου ξεκινήσαμε τις απελάσεις ξένων τρομοκρατών του Νταές (σ.σ. ISIS). Η Τουρκία ανησυχεί για αυτό το θέμα εδώ και χρόνια, είναι ώρα να ανησυχήσουν κι άλλοι», συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σχετικά με τη «ζώνη ασφαλείας» στη Συρία, ο Ερντογάν ανέφερε πως η Ρωσία και οι ΗΠΑ δεν απομάκρυναν πλήρως τις δυνάμεις του YPG από τη συμφωνηθείσα περιοχή.

«Θα το συζητήσω με τον Τραμπ (σ.σ. στη συνάντησή τους) και με τον Πούτιν σε τηλεφωνική μας επικοινωνία, όταν επιστρέψω», ξεκαθάρισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ