ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Γερμανία και Ολλανδία συμφώνησαν να πάρουν πίσω κρατούμενους τζιχαντιστές του ISIS

Τουρκία: Γερμανία και Ολλανδία συμφώνησαν να πάρουν πίσω κρατούμενους τζιχαντιστές του ISIS
ASSOCIATED PRESS / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Με γοργούς ρυθμούς κινείται η Άγκυρα ως προς την επιχείρηση επαναπατρισμού ξένων υπηκόων που είναι κρατούμενοι ως ύποπτοι για τη συμμετοχή τους στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS), με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, να δηλώνει την Τετάρτη πως η Γερμανία και η Ολλανδία συμφώνησαν να πάρουν πίσω τους δικούς τους υπηκόους.

«Έχουμε τη δική μας πολιτική και την εφαρμόζουμε χωρίς συμβιβασμούς. Αυτοί που θέλουν να βγουν από τον δρόμο μας, θα το κάνουν, όμως αυτοί που δεν θα το κάνουν θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες», δήλωσε ο κ. Σοϊλού, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη νοτιοανατολική επαρχία Βαν.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα εδώ δύο χώρες. Η μία είναι η Γερμανία και η άλλη είναι η Ολλανδία. Από χθες το βράδυ, επιβεβαίωσαν ότι θα πάρουν πίσω τρομοκράτες του Daesh (Ισλαμικό Κράτος) που είναι πολίτες των χωρών τους και τις συζύγους, τα παιδιά τους και όλους τους άλλους», δήλωσε.

Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι θα απελάσει τους κρατουμένους στην Ιρλανδία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Δανία.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ, δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι η Γαλλία θα πάρει πίσω από την Τουρκία 11 υπόπτους ως μέλη του Ισλαμικού Κράτους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Σάιμον Κόβενι, δήλωσε επίσης πως δύο Ιρλανδοί υπήκοοι, που πρόκειται να απελαθούν από την Τουρκία, έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Ωστόσο, η επιχείρηση επαναπατρισμού των τζιχαντιστών στις ιδιαίτερες πατρίδες τους είναι ένα ζήτημα που προβληματίζει την Ε.Ε., καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η εθνική ασφάλεια στις εκάστοτε χώρες - μέλη υποδοχής τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ