ΚΟΣΜΟΣ

«Εικόνες αποκάλυψης» στη Βενετία: Πληροφορίες για νεκρούς

«Εικόνες αποκάλυψης» στη Βενετία: Πληροφορίες για νεκρούς
AP Photo/Luca Bruno

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Βενετία, η οποία είναι αντιμέτωπη με τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 50 ετών. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο νεκρούς άνδρες, ωστόσο η αστυνομία δεν έχει προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις περί θυμάτων. 

Ένας ηλικιωμένος άνδρας έχασε τη ζωή του στην Πελεστρίνα, σύμφωνα με τη βρετανική Guardian, που επικαλείται πληροφορίες της Πυροσβεστικής. Χτυπήθηκε από κεραυνό όταν επιχείρησε να χρησιμοποιήσει μία αντλία νερού. Το πτώμα ενός δεύτερου άνδρα εντοπίστηκε σε ένα οίκημα. Δεν υπάρχουν, ωστόσο, περισσότερες λεπτομέρειες.

Αργά το βράδυ της Τρίτης και εν μέσω ισχυρής βροχόπτωσης το νερό έφτασε το 1 μέτρο και 87 εκατοστά, κοντά στο 1,94 που είχε καταγραφεί το 1966. Πρόκειται δηλαδή για τη δεύτερη μεγαλύτερη πλημμυρίδα στην ιστορία της πόλης.

Το 85% και πλέον της πόλης πλημμύρισε, ανέφεραν οι τοπικές Αρχές. Μεταξύ των πλημμιρισμέων δομών και η Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Σήμερα το πρωί το επίπεδο του νερού υποχώρησε, ωστόσο ενός της ημέρας αναμένεται νέα άνοδός του.

Ο δήμαρχος, Λουίτζι Μπρουγκνάρο, τόνισε πως τα επίπεδα του νερού θα δημιουργήσουν «μία πληγή, που θα αφήσει ανεξίτηλα σημάδια». Το κόστος των ζημιών, όπως εκτίμησε, θα είναι «πολύ υψηλό».

«Ζητάμε βοήθεια από την κυβέρνηση. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής».

Η Πλατεία του Αγίου Μάρκου βυθίστηκε κάτω από ένα μέτρο νερό, ενώ ο Καθεδρικός (σ.σ. που προαναφέρθηκε) πλημμύρισε για έκτη φορά σε 1.200 χρόνια – αυτή ήταν η δεύτερη τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Η τελευταία φορά ήταν τον Νοέμβριο του 2018, όταν προκλήθηκαν ζημιές ύψους 2.2 εκατομμυρίων ευρώ.

Τοπικός κυβερνήτης περίγραψε τις «εικόνες αποκάλυψης» τις οποίες αντίκρισε, τονίζοντας πως η «πόλη έχει γονατίσει. Η τέχνη, η εκκλησία, τα καταστήματα και τα σπίτια… Η Βενετία ετοιμάζεται για το επόμενο μεγάλο κύμα (σ.σ. πλημμυρών)».

Ο επικεφαλής των ξενοδοχειακών μονάδων της Βενετίας έκανε, επίσης, λόγο για τεράστιες καταστροφές. Πολλά ξενοδοχεία, όπως γνωστοποίησε, έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και δεν έχουν αντλίες για να βγάλουν τα νερά.

Οι προβλέψεις καιρού κάνουν λόγο για περαιτέρω ενίσχυση της κακοκαιρίας τις επόμενες ημέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ