ΚΟΣΜΟΣ

Παρίσι, Βερολίνο, Βαρκελώνη ζητούν να επανεξεταστεί η νομοθεσία για τη λειτουργία του Airbnb

Παρίσι, Βερολίνο, Βαρκελώνη ζητούν να επανεξεταστεί η νομοθεσία για τη λειτουργία του Airbnb
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Eric Risberg

Στελέχη της δημοτικής αρχής του Παρισιού, του Βερολίνου και της Βαρκελώνης ζητούν από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να επανεξετάσει την ισχύουσα νομοθεσία που ρυθμίζει την λειτουργία της πλατφόρμας Airbnb με κείμενο που της απευθύνουν, αντίγραφο του οποίου έχει στην κατοχή του το AFP.

«Είναι σημαντικό οι πόλεις να έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα ρύθμισης του τόσο έντονου όσο και πρόσφατου φαινομένου αυτού», γράφουν ο Ιαν Μπροσά, κομμουνιστής, αντιδήμαρχος αρμόδιος για την Στέγη στον δήμο του Παρισιού, η υπουργός αρμόδια για την Στέγη της τοπικής κυβέρνησης του Βερολίνου, Κατρίν Λόμπσερ (Die Linke) και η αντιδήμαρχος της Βαρκελώνης αρμόδια για την Στέγη, Λουσία Μαρτίν (Podemos).

«Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί πρέπει να επανεξετασθούν και να ληφθεί υπόψιν η κατάσταση των μητροπόλεων και οι δυσκολίες πρόσβασης στη στέγη που τις χαρακτηρίζουν», αναφέρουν στο κείμενο οι τρεις.

Στο στόχαστρο, «η οδηγία "ηλεκτρονικό εμπόριο" που ισχύει σήμερα, που χρονολογείται από το 2000 και δεν αντιστοιχεί πλέον στις πραγματικότητες της οικονομίας της πλατφόρμας», σύμφωνα με το κείμενο.

Καταγγέλλοντας ένα φαινόμενο «υπερτουρισμού» στις πόλεις τους, ζητούν από την νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανανέωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ώστε να ρυθμισθεί αποτελεσματικότερα ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν αυτές οι πλατφόρμες και να προστατεύεται η πρόσβαση στην στέγη στις τουριστικές μητροπόλεις».

Σειρά διαφορών έχει φέρει αντιμέτωπους την AirBnb με τον δήμο του Παρισιού, για παράδειγμα. Για κάποιες από αυτές εκκρεμεί απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, οι πλατφόρμες δεν υποχρεούνται να εποπτεύουν προληπτικώς την δραστηριότητα των χρηστών τους», σημειώνει ο αμερικανικός κολοσσός των βραχυχρόνιων μισθώσεων, που δηλώνει ότι συνεργάζεται με την γαλλική κυβέρνηση και άλλους παράγοντες του κλάδου ώστε η ενοικίαση επιπλωμένων τουριστικών κατοικιών να γίνεται κατά υπεύθυνο τρόπο».

Μεταξύ των δεσμεύσεων, «η αυτόματη εφαρμογή του αυτόματου αποκλεισμού έπειτα από 120 διανυκτερεύσεις σε 18 γαλλικές πόλεις, ανάμεσά τους το Παρίσι από την 1η Ιανουαρίου 2019».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ