ΚΟΣΜΟΣ

Χονγκ Κονγκ: Σε ύφεση η οικονομία για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία

Χονγκ Κονγκ: Σε ύφεση η οικονομία για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία
AP Photo/Achmad Ibrahim

Το Χονγκ Κονγκ βυθίστηκε σε ύφεση για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία το τρίτο τρίμηνο, όπως επιβεβαίωσαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η κυβέρνηση, με την οικονομία να υφίσταται πιέσεις από τις ολοένα και πιο βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και τον κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας.

Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3,2% την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σε σχέση με τον προηγούμενο τρίμηνο σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της κυβέρνησης που συμβάδιζαν με την αρχική εκτίμηση.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) μειώθηκε για δεύτερο συνεχές τρίμηνο, εξέλιξη που ορίζεται από τεχνικής άποψης ως ύφεση.

Καθώς δεν προβλέπεται άμεσα τερματισμός των διαδηλώσεων, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι το χρηματοπιστωτικό και εμπορικό κέντρο πιθανόν θα βρεθεί αντιμέτωπο με μεγαλύτερης διάρκειας και σοβαρότερη κάμψη συγκριτικά με την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής ύφεσης το 2008/2009 και της επιδημίας του SARS το 2003.

Σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2,9%, επίσης επιβεβαιώνοντας την αρχική εκτίμηση. Τα στοιχεία είναι τα ασθενέστερα από την παγκόσμια κρίση.

«Η εγχώρια ζήτηση επιδεινώθηκε σημαντικά το τρίτο τρίμηνο, καθώς τα τοπικά κοινωνικά επεισόδια είχαν σοβαρό αντίκτυπο σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την κατανάλωση και οι υποτονικές οικονομικές προοπτικές βαρύνουν την κατανάλωση και το επενδυτικό κλίμα», ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωση.

Η κυβέρνηση αναθεώρησε επίσης προς τα κάτω την πρόβλεψη για το σύνολο του έτους σε συρρίκνωση κατά 1,3% συγκριτικά με την προηγουμένη εκτίμηση για μείωση του ΑΕΠ κατά 0,1%.

«Ο τερματισμός της βίας και η αποκατάσταση της ηρεμίας είναι κρίσιμης σημασίας για την ανάκαμψη της οικονομίας», ανέφερε η κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και θα εισαγάγει μέτρα που είναι απαραίτητα για τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Η πολιτική αναταραχή που ήδη διαρκεί πάνω από πέντε μήνες έχει βυθίσει τη μητρόπολη στη χειρότερη κρίση της από τότε που επέστρεψε στην κυριαρχία της Κίνας το 1997.

Οι τουρίστες ακυρώνουν τις κρατήσεις τους, οι εταιρίες λιανικού εμπορίου βλέπουν κάθετη πτώση στις πωλήσεις τους και η χρηματιστηριακή αγορά κλονίζεται εντείνοντας τις πιέσεις που ήδη υφίσταται το Χονγκ Κονγκ από την οικονομική επιβράδυνση της Κίνας και την παρατεταμένη εμπορική διαμάχη Πεκίνου-Ουάσινγκτον.

Οι λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο ήταν οι χειρότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ –μείον 23% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα—ενώ τον Σεπτέμβριο σημείωσαν βουτιά 18,3%.

Σε παράλυση βρίσκονται για πέμπτη συνεχή ημέρα, τμήματα της πόλης. Οι διακοπές στα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς είναι πλέον συνηθισμένο φαινόμενο και κάποια εμπορικά κέντρα και άλλες επιχειρήσεις κλείνουν νωρίτερα καθώς κλιμακώνονται οι διαδηλώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ