ΚΟΣΜΟΣ

HRW: Εκδικητική η απόφαση της Δανίας για τα τιμαλφή των προσφύγων

HRW: Εκδικητική  η απόφαση της Δανίας για τα τιμαλφή των προσφύγων
H Δανή, υπουργός ενσωμάτωσης της Δανίας Inger Støjberg με τον υπουργό εξωτερικών Kristian Jensen REUTERS/Eric Vidal (φωτογραφία αρχείου)

«Επονείδιστη» και «καθαρά εκδικητική» χαρακτήρισε η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαιώματος ασύλου που ψηφίστηκε χθες στη Δανία, η οποία επιτρέπει την κατάσχεση των τιμαλφών των προσφύγων .

«Μια πλούσια χώρα όπως η Δανία έχει στ' αλήθεια ανάγκη να αποστερήσει τα τελευταία αντικείμενα από αυτούς τους απελπισμένους αιτούντες άσυλο προτού τους προσφέρει βασικές υπηρεσίες», διερωτήθηκε ο εκτελεστικός διευθυντής της HRW, Κένεθ Ροθ, παρουσιάζοντας την έκθεση της ΜΚΟ για το 2016.

«Βρίσκω επονείδιστο πως η Δανία, και σε κάποιο βαθμό και η Ελβετία, θέλουν να κατάσχουν τα τελευταία προσωπικά αντικείμενα ανθρώπων που, εξαιτίας του ότι είναι εξόριστοι και τρωτοί, έχουν ήδη φτωχοποιηθεί και δεν έχουν πλέον πολλά πράγματα πάνω τους», είπε χαρακτηριστικά.

Τα μέτρα κατάσχεσης «μοιάζουν απλώς εκδικητικά και μια προσπάθεια να σταλεί το μήνυμα "πώς τολμάτε να έρχεστε στη Δανία εσείς που είστε αιτών άσυλο ο οποίος έφθασε στην Ευρωπαϊκή Ένωση", είπε ο κ. Ροθ, όπως ανέφερε τηλεγράφημα του Aθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

«Αυτή η απόκριση δίχως έλεος δεν είναι κάτι που περιμένουμε από μια πλούσια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», καταλήγει ο αξιωματούχος της HRW.

Διαβάστε επίσης:

Πρόσφυγες: τους αρπάζουν χρήματα και κοσμήματα με κρατική βούλα

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ