ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμιος πλούτος: Ποια χώρα έχει τους περισσότερους εκατομμυριούχους

Παγκόσμιος πλούτος: Ποια χώρα έχει τους περισσότερους εκατομμυριούχους
Pixabay

Ένα εκατομμύριο: Τόσοι είναι οι εκατομμυριούχοι με βάση το δολάριο, που προστέθηκαν φέτος, σε σύγκριση με όσους υπήρχαν το 2018.

Μέχρι τα μέσα του 2019 ο κόσμος είχε 46,8 εκατ. εκατομμυριούχους, δηλαδή 1,1 εκατ. περισσότερους από το 2018, ανέφερε έκθεση της Credit Suisse, την οποία επικαλείται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Εκτιμάται μάλιστα, ότι μέχρι το 2024 ο αριθμός των εκατομμυριούχων θα ανέλθει σε 63 εκατ. άτομα.

Η Credit Suisse ανέλυσε τον πλούτο των νοικοκυριών σε ολόκληρο τον κόσμο για δέκατη συνεχόμενη χρονιά. Εδώ είναι μερικά από τα βασικά ευρήματα:

  1. Σε ύψος - ρεκόρ ο μέσος όρος πλούτου ανά ενήλικο

Κατά το 2018, ο παγκόσμιος πλούτος αυξήθηκε κατά 9,1 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 360,6 τρισεκατομμύρια δολάρια -ποσοστό 2,6%- με τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ευρώπη να συνεισφέρουν περισσότερο. Η ανάπτυξη του πλούτου ξεπέρασε την αύξηση του πληθυσμού, οπότε ο μέσος πλούτος ανά ενήλικο αυξήθηκε στα 70.850 δολάρια – το υψηλότερο επίπεδο, όλων των εποχών.

  1. Η Ελβετία κατέγραψε τα μεγαλύτερα κέρδη και η Αυστραλία τις μεγαλύτερες απώλειες

Όσον αφορά τον πλούτο ανά ενήλικα, οι μεγαλύτεροι νικητές ήταν στην Ελβετία φέτος, με αύξηση 17.790 δολαρίων. Η Αυστραλία βρισκόταν στο άλλο άκρο της κλίμακας, με απώλειες 28.670 δολ. ανά ενήλικα, σε μεγάλο βαθμό λόγω των επιπτώσεων στη συναλλαγματική ισοτιμία. Η Αυστραλία έχασε 124.000 εκατομμυριούχους μετά από πτώση του μέσου όρου πλούτου και ήταν η μόνη χώρα που σημείωσε πτώση άνω του 2% στις τιμές των κατοικιών (-6%).

  1. Η Κίνα έχει τους περισσότερους ανθρώπους στο κορυφαίο 10%: 100 εκατομμύρια

Τον 21ο αιώνα, ο συνολικός πλούτος των νοικοκυριών στην Κίνα αυξήθηκε από 3,7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 63,8 τρισεκατομμύρια δολάρια και είναι δεύτερος μόνο ως προς τις ΗΠΑ για τον συνολικό πλούτο των νοικοκυριών. Έχει σήμερα 4,4 εκατ. εκατομμυριούχους, ενώ κατέκτησε ένα ορόσημο αυτό το έτος, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ για πρώτη φορά, για να γίνει η χώρα με τους περισσότερους ανθρώπους στο κορυφαίο 10% της παγκόσμιας διανομής πλούτου.

  1. Το πλουσιότερο 1% κατέχει περίπου τον μισό πλούτο του πλανήτη

Όσον αφορά την ανισότητα των περιουσιακών στοιχείων, περίπου το 50% των φτωχότερων του πλανήτη, αντιπροσώπευαν λιγότερο από 1% του συνολικού παγκόσμιου πλούτου στα μέσα του 2019, ενώ το πλουσιότερο 1% διέθετε 45%. Ενώ το πρώτο 1% αύξησε τον πλούτο του κατά την τελευταία δεκαετία, η τάση αυτή είναι πιθανό να «καταρρεύσει προς τα κάτω στο άμεσο μέλλον», αναφέρει η έκθεση. Το κατώτατο όριο, που αντιπροσωπεύει εκείνους που κατέχουν λιγότερα από 10.000 δολάρια, συρρικνώθηκε την τελευταία δεκαετία, από 68,4% σε 56,6%.

  1. Ο πλούτος των γυναικών έχει αυξηθεί επειδή περισσότερες εντάσσονται στο εργατικό δυναμικό

«Ο πλούτος των γυναικών έχει αυξηθεί σε σχέση με αυτόν

21910376


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Βασ. Κοριμέντζας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ