ΚΟΣΜΟΣ

ΠΓΔΜ: Ανοικτή για τους πρόσφυγες η ουδέτερη ζώνη με την Ελλάδα

EUROKINISSI / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Οι Αρχές της ΠΓΔΜ επιτρέπουν από το βράδυ της Τετάρτης τη διέλευση προσφύγων μέσω της ουδέτερης ζώνης μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής, την οποία είχαν διακόψει από το μεσημέρι.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ που επικαλείται την αστυνομία της ΠΓΔΜ, η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ παρέμεινε κλειστή για τη διέλευση προσφύγων για αρκετές ώρες, λόγω της συμφόρησης που προκλήθηκε από μεγάλο αριθμό προσφύγων που περίμεναν επί ώρες να περάσουν τα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία και του επίσης αρκετά μεγάλου αριθμού προσφύγων που είχαν συγκεντρωθεί στον κέντρο υποδοχής προσφύγων, στη Γευγελή.

Νωρίτερα, το κλείσιμο της ουδέτερης ζώνης είχε απασχολήσει και τον Spiegel, στην ηλεκτρονική έκδοση του οποίου φιλοξενήθηκε δημοσίευμα με τίτλο «Η ΠΓΔΜ κλείνει τα σύνορα προς την Ελλάδα».

Σύμφωνα με το «Spiegel-Online», τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ είναι κλειστά από νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης.

«Η Σερβία δεν επιτρέπει πλέον να περάσει κανείς από την ΠΓΔΜ. Και οι δύο χώρες βρίσκονται, μαζί με την Σλοβενία και την Κροατία, ως χώρες-τράνζιτ, στην Βαλκανική Οδό. Ενισχυμένοι συνοριακοί έλεγχοι κατά την έλευση προς Σλοβενία και Ουγγαρία οδήγησαν σε συμφόρηση των προσφύγων κατά μήκος της Βαλκανικής Οδού», εξηγεί το περιοδικό και επισημαίνει ότι «μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ συζητείται αυτή τη στιγμή αν πρέπει μελλοντικά να φυλαχθούν τα σύνορα της ΠΓΔΜ προς την Ελλάδα».

«Η Ελλάδα κατηγορείται ότι δεν μπορεί να φυλάξει αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα προς την Τουρκία, κατηγορία την οποία απορρίπτει με ενόχληση», καταλήγει το δημοσίευμα το οποίο αναδημοσιεύει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης