ΚΟΣΜΟΣ

Το μουσείο της φρίκης: Τα ανατριχιαστικά μυστικά του ISIS αποκαλύπτονται

Το μουσείο της φρίκης: Τα ανατριχιαστικά μυστικά του ISIS αποκαλύπτονται
CNNi/ Mohammed Tawfeeq

Δύο ορόφους κάτω από την έδρα των Ιρακινών Μυστικών Υπηρεσιών, στο τέλος ενός διαδρόμου με κόκκινα χαλιά, δύο πόρτες ανοίγουν για να αποκαλύψουν ένα μουσείο φρίκης...  

Δεν πρόκειται για εορτασμό του σκοτεινότερου κεφαλαίου στην πρόσφατη αιματηρή ιστορία του Ιράκ – μάλλον είναι μια προειδοποίηση για το πόσο επικίνδυνα αποτελεσματικοί ήταν εκείνοι που ονειρεύτηκαν να εγκαθιδρύσουν ένα «χαλιφάτο» στο Ιράκ και τη Συρία.

Πρόκειται για μια εμπειρία «γροθιά στο στομάχι», που υπενθυμίζει πώς οι τζιχαντιστές διέγραψαν την ιστορία αυτού του έθνους, καταστρέφοντας κάθε ίχνος μη ισλαμικού πολιτισμού στις περιοχές που ήλεγχαν, ανατινάζοντας αρχαία κτήρια και αρχαιολογικούς χώρους πολλών χιλιετιών.

Η τρομακτική βία του ISIS, που οι τρομοκράτες αποκαλούσαν «διαχείριση της άγριας ζωής», καταγράφηκε σχολαστικά και αναρτήθηκε στο διαδίκτυο για να γοητεύσει νοσηρά τον κόσμο και να εξασφαλίσει την απόλυτη υπακοή στις περιοχές υπό τον έλεγχό του.

Ο ISIS είχε απλώσει τα «πλοκάμια» του σε μια περιοχή στο μέγεθος του Ηνωμένου Βασιλείου, με 12 εκατομμύρια πολίτες να βρίσκονται στο απόλυτο έλεός της τρομοκρατικής οργάνωσης. Ωστόσο, τα μικρά πράγματα στο μουσείο -όπως για παράδειγμα η μανία που είχαν με τις καταγραφές, τα αρχεία και την τεκμηρίωση- είναι αυτά που αναστατώνουν περισσότερο τον επισκέπτη.

Τα βιβλία του δημοτικού σχολείου διδάσκουν την αριθμητική μετρώντας AK-47. Η τριγωνομετρία εξηγείται στο πλαίσιο ενός ελεύθερου σκοπευτή που επεξεργάζεται την εμβέλεια του ανθρώπινου στόχου του.

191118140403 isis museum math textbook exlarge 169

Η πλύση εγκεφάλου γίνεται χειρότερη χρόνο με τον χρόνο.

«Και αυτό με οδηγεί πίσω στην παιδική μου ηλικία, στο Ιράκ του Σαντάμ Χουσεϊν. Κάθε μέρα στο σχολείο, προτού ξεκινήσουμε το μάθημα όλα τα παιδιά αναγκάζονταν να φωνάζουν "Ζήτω ο Σαντάμ!". Μας δίδασκαν ότι ήταν πάντα σωστός, ότι ήταν ο σωτήρας του αραβικού κόσμου και τα βιβλία μας αφορούσαν το δοξασμό του Σαντάμ και του κόμματός του Μπάαθ», περιγράφει ο δημοσιογράφος του CNNi, Mohammed Tawfeeq.

Όπως και το Ισλαμικό Κράτος, ο Σαντάμ είχε εμμονή με το να ακολουθούν τα παιδιά τους κανόνες που δημιούργησε. Οι στρατηγικές του ISIS και του Σαντάμ μοιάζουν αρκετά και μάλιστα πολλοί ηγέτες του ISIS ήταν κάποτε ακόλουθοι του Σαντάμ. Έφεραν στο Ιράκ ένα διαφορετικό επίπεδο φρίκης, που προκαλεί ακόμα πόνο.

Το χαλιφάτο έκοψε τα δικά του νομίσματα. Επέβαλε τις δικές του πινακίδες κυκλοφορίας. Ετοίμαζε τους μηχανισμούς για να εκδώσει διαβατήρια...

191118132005 isis museum coins exlarge 169

Αποκομμένοι από τον κόσμο, οι «πολίτες» του ISIS δεν θα μπορούσαν να ταξιδέψουν με αυτά, αλλά δείχνουν το βαθμό στον οποίο η οργάνωση αυτή είχε βλέψεις να δημιουργήσει ένα πραγματικό κράτος.

Θα ήταν ένα κράτος χτισμένο στο αίμα, την τρομοκρατία και τη σεξουαλική δουλεία.

Σε μια έκθεση που ονομάζεται «Σεξουαλική Τζιχάντ», υπάρχει το αντίγραφο ενός χρονοδιαγράμματος που όριζε πότε οι νεαροί εθελοντές θα έκαναν σεξ με μια γυναίκα - είτε σκλάβα του σεξ είτε «αφοσιωμένη» γυναίκα, ήθελε να δώσει το σώμα της στο χαλιφάτο.

Τα εν λόγω εκθέματα συγκέντρωσαν οι Μυστικές Υπηρεσίες του Ιράκ στη Βαγδάτη, με στόχο να βοηθήσουν την κατανόηση του ISIS και τη μελέτη της εγκληματικής φύσης των μαχητών της.

Είναι ένα ιδιωτικό μουσείο, και το CNNi ήταν το πρώτο δίκτυο που κατάφερε να το δει.

Το Ισλαμικό Κράτος έκανε έκκληση για στρατιώτες και μαχητές μέσω βίντεο και άρθρων που ανέβασε σε social media.

Ήταν σε θέση να στρατολογήσουν πολλούς ξένους μαχητές που ταξίδευαν από άλλες χώρες για να ενταχθούν.

Πολλοί ήταν απογοητευμένοι νεαροί μουσουλμάνοι, οι οποίοι λαχταρούσαν την κατανόηση και την αποδοχή. Μάλιστα, οι νεαροί άνδρες δελεάζονταν από την οργάνωση όχι μόνο λόγω θρησκείας αλλά και επειδή οι τζιχαντιστές τους επέτρεπαν απεριόριστη βία και τακτική αμοιβή.

Τα αρχεία για τους ξένους μαχητές που εντάσσονταν στους κόλπους του ISIS, δείχνουν πως εκείνοι που τους στρατολογούσαν, κατέγραφαν αυτούς τους «στρατιώτες του χαλιφάτου», ως έχοντας μόνο μια «στοιχειώδη» κατανόηση του Ισλάμ.

Ωστόσο, φωτογραφίες και βίντεο στο μουσείο δείχνουν πώς είχαν την ελευθερία να διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα, να σκοτώνουν και να βιάζουν, στο όνομα της θρησκείας.

Αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών λένε ότι τα έγγραφα δείχνουν πως μαζεύονταν τεράστια ποσά για το χαλιφάτο μέσω του λαθρεμπορίου πετρελαίου και αρχαιολογικών θησαυρών, καθώς και από τοπικούς φόρους και έσοδα από τη γεωργία, κυρίως σε κτήματα που είχαν κλαπεί από τους Γεζίντι και οποιονδήποτε άλλο είχε συγκρουστεί με το καθεστώς.

Ένα πανό τοποθετημένο μέσα στο μουσείο γράφει στα αραβικά και στα αγγλικά: «Να μην ξεχνάμε τα εγκλήματα των τρομοκρατικών συμμοριών του Daesh (ISIS)». Είναι μια υπενθύμιση σε όλους, και ιδιαίτερα στους Ιρακινούς, για το τι μπορεί να κάνει ο θρησκευτικός φανατισμός σε ένα έθνος.

191118135414 isis museum flag exlarge 169


Πηγή: CNNi/ Mohammed Tawfeeq

«Οι πιο παρατηρητικοί θα δουν ότι οι κούκλες που φορούν την τυπική στολή των μαχητών του ISIS, κρατούν τη σημαία του Ισλαμικού Κράτους ανάποδα. Είναι ένα σημάδι ότι έχουμε πάρει τη χώρα μας πίσω», καταλήγει ο δημοσιογράφος του CNNi.

Counting AK47s and learning trigonometry for snipers. How children were taught math under ISIS, By Mohammed Tawfeeq, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ