ΚΟΣΜΟΣ

Το Πεντάγωνο διαψεύδει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει δυνάμεις από την Νότια Κορέα

Το Πεντάγωνο διαψεύδει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει δυνάμεις από την Νότια Κορέα
Φωτογραφία αρχείου / Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ Jung Yeon-je/Pool Photo via AP

Το Πεντάγωνο διέψευσε πληροφορία νοτιοκορεατικής εφημερίδας για τα περί σημαντικής μείωσης του αριθμού των Αμερικανών στρατιωτικών που είναι ανεπτυγμένοι στη Νότια Κορέα, αν η Σεούλ δεν συμβάλλει περισσότερο στο κόστος της αποστολής αυτής.

«Δεν υπάρχει καμία αλήθεια στην πληροφορία της Chosun Ilbo ότι το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει δυνάμεις από την κορεατική χερσόνησο», σημειώνει ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζόναθαν Χόφμαν, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, στην οποία αναφέρθηκε στην συνέχεια στον υπουργό Άμυνας Μαρκ Έσπερ, ο οποίος δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι δεν είναι ενήμερος για κάποιο τέτοιο σχέδιο.

«Ο υπουργός Έσπερ βρισκόταν στη Νότια Κορέα την περασμένη εβδομάδα και εκεί επανέλαβε επανειλημμένως την ακλόνητη δέσμευσή μας σε αυτήν (στη Νότια Κορέα) και στον λαό της. Τα δημοσιεύματα όπως αυτό εκθέτουν τα επικίνδυνα και ανεύθυνα μειονεκτήματα των ειδήσεων που στηρίζονται σε μια ανώνυμη πηγή. Αξιώνουμε από την Chosun Ilbo να αποσύρει αμέσως το δημοσίευμά της», πρόσθεσε.

Η Chosun Ilbo γράφει σήμερα, Πέμπτη, επικαλούμενη διπλωματική πηγή στην Ουάσινγκτον που είναι ενήμερη για τις εξελίξεις στις συνομιλίες των δύο πλευρών, ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει τον αριθμό των στρατιωτικών της που είναι ανεπτυγμένοι στη Νότια Κορέα κατά 3.000 ως 4.000 στελέχη στην περίπτωση που η Σεούλ δεν δεχθεί να επωμιστεί μεγαλύτερο μέρος του κόστους της αποστολής.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, διαβεβαίωσε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Βιετνάμ ότι δεν είναι ενήμερος για οποιοδήποτε σχέδιο να αποσυρθούν στελέχη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων από τη Νότια Κορέα εάν οι διμερείς διαπραγματεύσεις δεν προχωρήσουν.

Βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας, η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 22.000 άνδρες, παρά μόνο εάν ο υπουργός Άμυνας παρουσιάσει στο Κογκρέσο επαρκείς λόγους για την περαιτέρω συρρίκνωσή της.

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας τόνισε από την πλευρά του ότι το δημοσίευμα της Τσοζάν Ίλμπο δεν αντικατοπτρίζει «την επίσημη θέση της κυβέρνησης των ΗΠΑ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ