ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Ο Τριντό παρουσίασε το νέο υπουργικό – Ισορροπία στον αριθμό ανδρών και γυναικών

Καναδάς: Ο Τριντό παρουσίασε το νέο υπουργικό – Ισορροπία στον αριθμό ανδρών και γυναικών
AP Photo/Aaron Favila

Μετά την επανεκλογή του στον πρωθυπουργικό θώκο του Καναδά, ο Τζάστιν Τριντό παρουσίασε το νέο του υπουργικό συμβούλιο. Με ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών, το νέο συμβούλιο μετρά 36 υπουργούς, δύο περισσότερους από το προηγούμενο.

Η σταρ της προηγούμενης κυβέρνησης, η πρώην υπουργός Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ, ανέλαβε νέες αρμοδιότητες και αντικαταστάθηκε από τον Φρανσουά- Φιλίπ Σαμπάν, ο οποίος στην προηγούμενη κυβέρνηση είχε το υπουργείο Υποδομών και Διεθνούς Εμπορίου.

Η 51χρονη Φρίλαντ αναλαμβάνει τη θέση της αντιπροέδρου της κυβέρνησης και το υπουργείο Διακαναδικών Υποθέσεων, μία θέση κλειδί, την ώρα που η κυβέρνηση Τριντό αντιμετωπίζει αντιδράσεις για τον φόρο που θέλει να επιβάλει επί του διοξειδίου του άνθρακα από δύο δυτικές επαρχίες, τις οποίες κυβερνούν συντηρητικοί, καθώς και προκλήσεις από την επιστροφή στο κοινοβούλιο των αυτονομιστών του Καναδικού Μπλοκ.

«Θα συνεργαστούμε χέρι –χέρι με όλα τα κόμματα για να διασφαλίσουμε ότι θα μπορέσουμε να προωθήσουμε τις προτεραιότητες των Καναδών», τόνισε ο Καναδός πρωθυπουργός μετά την παρουσίαση του νέου του υπουργικού συμβουλίου.

«Παρατηρήσαμε ξεκάθαρα ότι οι Καναδοί επιθυμούν να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ότι επίσης επιθυμούν να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την οικονομία», πρόσθεσε.

Άλλη αξιοσημείωτη αλλαγή είναι ο διορισμός του Τζόναθαν Ουίλκινσον στο υπουργείο Περιβάλλοντος στη θέση της Κάθριν Μακίνα.

Η Μακίνα είχε λάβει τους τελευταίους μήνες αστυνομική συνοδεία, κάτι σπάνιο στον Καναδά, έπειτα από μια σειρά απειλών που έλαβε εξαιτίας των θέσεών της για την κλιματική αλλαγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ