ΚΟΣΜΟΣ

Η Ολλανδία εξετάζει συμφωνία με την Τουρκία για την υποδοχή προσφύγων

Η Ολλανδία εξετάζει συμφωνία με την Τουρκία για την υποδοχή προσφύγων
REUTERS/Azad Lashkari

Η Ολλανδία έχει λάβει υποστήριξη από κάποιες χώρες της ευρωζώνης για την προώθηση ενός σχεδίου υποδοχής «χιλιάδων προσφύγων από την Τουρκία» ενώ σε αντάλλαγμα η Τουρκία θα δέχεται πίσω όλους τους παράτυπους μετανάστες που καταφθάνουν μέσω Ελλάδας.

Το σχέδιο έγινε γνωστό μέσω του Ολλανδού σοσιαλδημοκράτη Ντίντερικ Σάμσομ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα De Volkskrant, και έχει λάβει την έγκριση του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε.

«Νομίζω ότι υπάρχει μια ρεαλιστική πιθανότητα, από αυτή την άνοιξη μια κορυφαία ομάδα χωρών της ΕΕ να κλείσει μια συμφωνία με την Τουρκία για μια νομική οδό αποδοχής 200.000 προσφύγων τον χρόνο, με αντάλλαγμα η Τουρκία να αποδέχεται πίσω όλους εκείνους που εισέρχονται στην ΕΕ από την Ελλάδα.»

Η ιδέα είναι η διανομή «μεταξύ 150.000 και 250.000 προσφύγων» στις χώρες της ΕΕ που λαμβάνουν μέρος εθελοντικά στο πρόγραμμα.

Ο Σάμσομ τόνισε ότι έχει «εντατικές» συζητήσεις με την Γερμανία, την Αυστρία και την Σουηδία.

«Στη χειρότερη περίπτωση, μόνο οι χώρες αυτές θα λάβουν μέρος ίσως και μερικές ακόμη, όπως η Γαλλία, η Ισπανία, και η Πορτογαλία », είπε, προσθέτοντας ότι η Γαλλία έχει βάλει σε δεύτερη μοίρα το θέμα.

«Όταν καλώ τον πρωθυπουργό Valls [σχετικά με το σχέδιο], λέει "interessant, tres interessant", και ελπίζει ότι δεν θα του ζητήσω τίποτε άλλο.»

Ο Σάμσομ υποστήριξε ότι οι δεσμευτικές ποσοστώσεις δεν λειτουργούν, αναφερόμενος στην συμφωνία αναδιανομής 160.000 προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα.

Το σχέδιο επιβλήθηκε ενάντια στη θέληση ορισμένων χωρών της ανατολικής Ευρώπης και λιγότεροι από 400 έχουν μετεγκατασταθεί μέχρι σήμερα.

«Είναι περισσότερο θέμα αρχής, παρά αναγκαιότητας οι 10 οικογένειες της Συρίας να πάνε στη Λετονία ή την Τσεχία. Αυτές οι 10 οικογένειες μπορούν να φιλοξενηθούν στην Ολλανδία.»

Ενώ στο πλαίσιο του συγκεκριμένου σχεδίου τα κράτη μέλη δεν θα εξαναγκαστούν να υποδεχτούν πρόσφυγες θα πρέπει ωστόσο να συνεισφέρουν οικονομικά από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ