ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Η Τουρκία επεκτείνεται πέρα από τη ζώνη ασφαλείας

Συρία: Η Τουρκία επεκτείνεται πέρα από τη ζώνη ασφαλείας
AP Photo/Lefteris Pitarakis

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς σε μια επίσκεψη-έκπληξη στην πόλη Ερμπίλ του Ιράκ επιχείρησε να επιβεβαιώσει τους συμμαχικούς δεσμούς των ΗΠΑ με τους Κούρδους.

Η Ερμπίλ είναι η πρωτεύουσα της ημιαυτόνομης κουρδικής περιοχής του Ιράκ. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη τόσο υψηλόβαθμου Αμερικανού αξιωματούχου στην περιοχή μετά την τουρκική εισβολή στη Συρία.

Το πράσινο φως του Τραμπ στον Ερντογάν για την εισβολή θεωρήθηκε από του Κούρδους «πισώπλατη μαχαιριά». Ερωτώμενος ο κ. Πενς σχετικά, δήλωσε ότι η δέσμευση των ΗΠΑ στη συμμαχία με τους Κούρδους δεν αλλάζει. Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίηση του για την εκεχειρία μεταξύ Τουρκίας και SDF στη Ροτζάβα στη Βορειοανατολική Συρία.

Σκληρές μάχες

Ωστόσο, παρά τις διακηρύξεις περί εκεχειρίας οι μάχες συνεχίζονται και το αίμα ρέει. Χτες η πόλη Άιν Ίσα και το προσφυγικό στρατόπεδο που βρίσκεται εκεί, έγιναν πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ των Σύρων συμμάχων της Τουρκίας και των SDF (Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων) στις οποίες κυριαρχούν οι Κούρδοι. Οι Σύροι αντάρτες υποστηρίζονται από την τουρκική αεροπορία. Σήμερα ακούγονταν σποραδικά πυρά.

Να σημειωθεί ότι το Άιν Ίσα ελέγχει τον στρατηγικής συμμαχίας αυτοκινητόδρομο Μ4. Βρίσκεται 34 χιλιόμετρα από τα τουρκοσυριακά σύνορα, δηλαδή έξω από τη λεγόμενη ζώνη ασφαλείας που συμφώνησε ο Ερντογάν με Τραμπ και Πούτιν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Τουρκία επιδιώκει να επεκταθεί πέραν των συμφωνηθέντων, με βασικό στόχο την κατάληψη του Κομπάνι.

Βομβιστική επίθεση

Εντωμεταξύ, τουλάχιστον εννέα άνθρωποι, εκ των οποίων τέσσερις άμαχοι, σκοτώθηκαν σήμερα σε βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο Ταλ Αμπιάντ, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Ταλ Αμπιάντ έχει καταληφθεί από τον τουρκικό στρατό και τους Σύρους συμμάχους του. Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη, που είναι η πιο πρόσφατη μίας σειράς επιθέσεων που έχουν σημειωθεί στην πόλη αυτή από τότε που καταλήφθηκε.

Οι Σύροι αντάρτες, που στηρίζονται από την Άγκυρα, επέρριψαν την ευθύνη στην κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Εγκατάσταση προσφύγων

Πάντως, η Άγκυρα προχωράει με γοργό ρυθμό στο σχέδιο της για εγκατάσταση Σύρων προσφύγων στις περιοχές που καταλήφθηκαν κατά την εισβολή.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, περίπου 70 Σύροι έφτασαν στη συριακή πόλη Ρας αλ Άιν, υπό την επίβλεψη του τουρκικού στρατού και των Σύρων ανταρτών, συμμάχων της Τουρκίας.

Είναι η πρώτη φορά που Σύροι οι οποίοι είχαν καταφύγει στην Τουρκία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο στη χώρα τους εγκαθίστανται σε αυτή τη ζώνη.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της τουρκικής εισβολής εγκατέλειψαν τα σπίτια 300.000 άνθρωποι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ