ΚΟΣΜΟΣ

«Η επίθεση στην Ντούμα της Συρίας το 2018 ήταν με χημικά» - Τι αποκαλύπτουν τα Wikileaks

«Η επίθεση στην Ντούμα της Συρίας το 2018 ήταν με χημικά» - Τι αποκαλύπτουν τα Wikileaks
Φωτογραφία αρχείου SANA via AP

Ο διευθυντής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) Φερνάντο Αρίας υποστήριξε σήμερα, Δευτέρα, αναφορά των ερευνητών του για μια επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται να έγινε στη Συρία το 2018, παρά τη δημοσιοποίηση εγγράφων που αμφισβητούν τα πορίσματά της.

Ο ιστότοπος WikiLeaks δημοσίευσε αυτό το Σαββατοκύριακο ηλεκτρονική αλληλογραφία ενός μέλους της ομάδας που διενήργησε την έρευνα για χημική επίθεση που φέρεται να έγινε στην πόλη Ντούμα, στα προάστια της Δαμασκού, τον Απρίλιο του 2018, κατηγορώντας τον ΟΑΧΟ ότι απέκρυψε παρατυπίες.

Η επίθεση με χημικά στη Ντούμα της Συρίας, στις 7 Απριλίου 2018, που είχε αποδοθεί στις δυνάμεις του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ, και θεωρείται ως μία από τις πιο σκοτεινές σελίδες στην εμφύλια σύρραξη στη χώρα.

Η επίθεση είχε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή και μία εβδομάδα αργότερα τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία, προτού ακόμη δημοσιευθεί η έκθεση των εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Όπλων (OPCW) -που επιβλέπει την τήρηση της παγκόσμιας Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα- το πόρισμα του οποίου δημοσιεύθηκε με σημαντική καθυστέρηση μόλις τον Μάρτιο του 2019.

Η Ρωσία και οι σύμμαχοί της είχαν πρόσβαση σε αυτό το email και σε ένα προηγούμενο έγγραφο που και τα δύο θέτουν υπό αμφισβήτηση τα πορίσματα του ΟΑΧΟ τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα την 1η Μαρτίου 2019.

Η Μόσχα αμφισβήτησε τις χημικές επιθέσεις στη Συρία και δήλωσε ότι αυτές είχαν σκηνοθετηθεί, απορρίπτοντας κυρίως την έκθεση του οργανισμού, σύμφωνα με την οποία είχε χρησιμοποιηθεί χλώριο στη Ντούμα σε μια επίθεση που προκάλεσε τον θάνατο σε περισσότερους από 40 ανθρώπους.

«Από τη φύση τους όλες οι ενδελεχείς έρευνες μελών μιας ομάδας εκφράζουν υποκειμενικές απόψεις», δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του ΟΑΧΟ, Φερνάντο Αρίας, σε ομιλία του ανοίγοντας το ετήσιο συνέδριο των κρατών μελών του οργανισμού, που έχει την έδρα του στη Χάγη.

«Ορισμένες από αυτές τις διαφορετικές απόψεις συνεχίζουν να κυκλοφορούν σε ορισμένες σφαίρες δημόσιας συζήτησης αλλά πρέπει να επαναβεβαιώσω ότι υποστηρίζω το ανεξάρτητο και επαγγελματικό πόρισμα της έρευνας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το WikiLeaks, ερευνητής, η ταυτότητα του οποίου δεν έγινε γνωστή, εξέφρασε σε ένα email «τις πλέον σοβαρές ανησυχίες» του, δηλώνοντας ότι η αναφορά του ΟΑΧΟ «διαστρεβλώνει τα γεγονότα» και «αντανακλά μια μη σκόπιμη προκατάληψη».

Ο Αρίας δήλωσε ότι το περιεχόμενο της έκθεσης για το περιστατικό στη Ντούμα είχε ανακοινωθεί στη νέα ομάδα των ερευνητών, αρμόδια να ταυτοποιήσει τους φερόμενους ως δράστες αυτών των επιθέσεων στη Συρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ